terug naar Recepten


Glögg

Zweeds drankje, dat meestal tijdens de Lucia viering gedronken wordt.

Hoeveelheden per fles wijn voor 10-12 personen:

- 1 dl rozijnen = 60 gr
- 1 dl amandelen = 60 gr
- 5-7 kardemommer
- 4 kruidnagelen
- 1-2 pijpjes kaneel
- 1 stukje gember
- 2 dl suiker = 175 gr
- eventueel jenever of brandewijn

Alles met de wijn in een pan doen en lang laten trekken (zeker 3-4 uur).
Daarna de noten/rozijnen apart in de glaasjes scheppen en dan de glaasjes verder vullen.

glogg

Tomte glögg

Alcohol vrije Glögg.

- Rozijnen en amandelen vroegtijdig in de week zetten.
- kruidnagel
- Neem siroop, dat aangelengd wordt met water (zie de gebruiksaanwijzing van de siroop) en verwarm dit.

Daarna de noten/rozijnen apart in de glaasjes scheppen en dan de glaasjes verder vullen.

tomteglogg

Instructies van de Glögg productie voor onze Luciaviering in december.

Glögg voor de SVTwente

Recept voor het maken van 8 liter GLÖGG voor circa 70 personeneland

Door Henk en Sanny van Zijl (december 2018)

Ingrediënten

7 pakken druivensap (bij voorkeur van rode druiven)

1 pak zwarte-bessensap

400 gr rozijnen

400 gr amandelen

1 theelepel kardemom

175 gr suiker

30 kruidnagels

1 stukje gemberwortel

1 pakje pijpkaneel

 

Bereiding

Laat de rozijnen en de amandelen in water wellen.

Als de amandelen nog niet gepeld zijn: na een nacht in water gaat het pellen makkelijker.

Voeg de kardemom en suiker toe.

De kruiden kunnen in een koffiefilter met filterzakje in de pan worden gehangen.

Laat het mengsel 3 tot 4 uur trekken op een laag vuur of lage stand van de kookplaat. Het mag niet koken!


terug naar Recepten