Muziek 


 

 

Inhoud:

1. Zweedse muziek
2. Susanne Alfvengren
3. Benny Andersson
4. Helen Sjöholm
5. Kalle Moraeus
6. Åsa Jinder
7. Ulf Lundell
8. CajsaStina Åkerström
9.
Marie Frederiksson en Per Gessle
10. Nanne Grönvall
11. Klassieke Zweedse muziek
12. Cornelis Vreeswijk (Podcasts)
13. Zweedse Troubadours: Presentatie voor de SVTwente


1. Zweedse muziek

Toen wij in 1983 voor de eerste keer op vakantie naar Zweden gingen wisten we nog niet dat dit land zo’n voorname plaats in ons hart zou krijgen. Maar dat gebeurde al vrij snel en sindsdien gingen we om het jaar naar Scandinavië.
Tilly begon met een cursus Zweeds en toen we in een supermarkt een bak met cd’s vonden zochten we naar Zweedstalige muziek. Door mee te zingen oefende ze de uitspraak. Zo begon onze verzameling cd’s. Inmiddels zijn het er meer dan tweehonderd.
Supermarkten bleken een rijke bron en ook gespecialiseerde cd-winkels konden we niet voorbijlopen. Meestal kwamen we met een flinke stapel weer naar buiten.
Onze mooiste ervaring met een cd-winkel deden we op in Borlänge. In het centrum (Borganäsvägen), schuin tegenover het beeld van de wereldberoemde tenor Yussi Björling is een winkel met een heel brede collectie cd’s. Je kunt er uren zoeken en heel veel vinden, vaak voor vriendelijke prijzen.
In 2017 was deze winkel er nog en wij hopen dat we er nog een keer terecht kunnen.
De foto’s spreken voor zich.

cd

Op deze webpagina vertellen we wat meer over artiesten uit onze collectie, waarbij we links willen zoeken waarmee u wat liedjes kunt horen.

Tilly en Karel Jansen

terug naar inhoudsopgave


2. Susanne Alfvengren

Een cd van deze zangeres kwam bij toeval in onze collectie. In 2009 reisden we door Zuid-Zweden en in een krant zagen we een advertentie voor het album ‘Bortom tid och rum’ van deze voor ons volslagen onbekende zangeres. Toen wij in Motala in een cd-winkel deze dubbel-cd zagen staan besloten we hem mee te nemen. Dat was een gokje maar het bleek een schot in de roos! Dit album is nog altijd een van onze favorieten.susanne

‘Bortom tid och rum’ is een verzamelalbum met werk van de voorafgaande 25 jaar. Op beide schijfjes staan 18 nummers.
Er zijn liedjes die heel bekend klinken omdat het Zweedse uitvoeringen van Engelstalige liedjes zijn. Voorbeelden daarvan zijn
Ängarna av guld (Fields of gold, Susanne schreef de Zweedse tekst)
När vi rör varann (Sometimes when we touch)

Wie is Susanne Alfvengren?
De zangeres werd geboren op 12 februari 1959 op het eiland Gotland waar ze ook opgroeide. Ze beschouwt het eiland nog steeds als thuis, zo lazen wij in een interview met haar.

Ze woonde met haar ouders bij farfar en farmor. Als 10-jarige ging ze met oma mee om te zingen in het kerkkoor en met dat koor traden ze ook op, o.a. in bejaardenhuizen.
Ze was 25 toen ze met haar versie van ‘När vi rör varann’ doorbrak en verhuisde naar Stockholm. Van haar debuutalbum Magneter werden 160.000 exemplaren verkocht.
Ze trouwde in 1990 en stopte toen met optreden om voor haar gezin te zorgen. Toen de kinderen groter werden trad ze toch weer op maar ze deed dat het liefst voor kleine gezelschappen en ze hield ervan na te praten met het publiek.
In 2009 deed ze mee met het Melodifestival (de Zweedse versie van het Nationale Songfestival) met het nummer ‘Du är älskad där du går”.

Als u liedjes van Susanne Alfvengren wilt horen en geen tijd heeft om in Zweden naar een cd te zoeken kunt u via internet veel vinden.
Er zijn veel filmpjes te vinden op YouTube.
Als u in YouTube de zoekterm 'susanne alfvengren’ gebruikt vindt u al snel een hele reeks. Vaak zijn het registraties van optredens, soms al heel oud. De live-uitvoering van När vi rör varann uit 2005 vinden wij heel mooi.
Een andere mogelijkheid is de muziekdienst Spotify. Dat moet u downloaden en op uw computer installeren. Daarna kunt u een account aanmaken. Dat is gratis maar u krijgt dan wel af en toe een reclame te zien. Wilt u geen reclame dan is een betaalde dienst mogelijk.
Veel luisterplezier!

Tilly en Karel Jansen

terug naar inhoudsopgave


3. Benny Andersson

In onze serie over Zweedse muziek hoort Benny Andersson zeker thuis. Wereldberoemd geworden met ABBA en nu nog steeds actief.
Benny werd geboren op 16 december 1946.
Op zijn zesde kreeg hij zijn eerste accordeon. Op zijn tiende ruilde hij die in voor de piano. Benny leerde zichzelf spelen op deze en verschillende andere instrumenten. Aan talent geen gebrek. Dat zat in de familie. Samen met zijn vader en grootvader speelde Benny al de ingewikkeldste accordeonmuziek.

Op zijn 17e werd hij vader en was hij genoodzaakt de kost te verdienen. Hij werd technicus in de zaak van zijn vader. De muziek bleef trekken en hij sloot zich aan bij de groep De Hepstars. De band speelde voornamelijk covers. Toen het materiaal opraakte ging Benny zelf nummers schrijven. Daarbij liep hij tegen zijn beperkingen aan: hij kon geen noten lezen en schrijven. Hij schreef zijn ideeën niet op. Benny zei: “Als je het moet opschrijven omdat je het niet kunt onthouden is het gewoon niet goed genoeg!”.
Dat de liedjes die hij schreef wel goed genoeg waren bewees hij later met ABBA.
Het verhaal van ABBA is natuurlijk overbekend. Minder bekend is wat Benny Andersson na de ABBA-periode deed. ABBA stopte in 1983.

In de jaren 90 vonden Benny Andersson en Björn Ulvaeus elkaar weer en schreven ze twee musicals: Kristina från Duvemåla (première 1995 in Malmö) en Chess på Svenska (première 2002 in Stockholm).
De Britse Judy Craymer bedacht een verhaal rond ABBA-hits wat leidde tot de musical Mamma Mia!

Benny richtte zijn aandacht meer op oorspronkelijke Zweedse muziek die hij op zijn eigen wijze gebruikte om nieuwe muziek te maken. Hij deed dat met BAO (Benny Anderssons Orkester), een min of meer vast gezelschap dat optredens in het land verzorgde en cd’s uitbracht. In onze cd-collectie komen deze albums natuurlijk voor en we gebruikten vaak muziek ervan voor onze fotopresentaties.

Dit zijn de titels:
- Benny Anderssons Orkester (2001)
- BAO! (2004)
- BAO på turné (2006)
- Jackpot (2007)
- O Klang och Jubeltid (2011)
- Benny Anderssons Orkester (2016)

muziek

Als u de muziek van Benny Andersson wilt horen en geen tijd heeft om in Zweden naar een cd te zoeken kunt u via internet veel vinden. Er zijn veel filmpjes op YouTube. Als u in YouTube de zoekterm 'benny anderssons orkester’ gebruikt vindt u al snel een hele reeks. Vaak zijn het registraties van optredens, soms al heel oud.

Een andere mogelijkheid is de muziekdienst Spotify. Dat moet u downloaden en op uw computer installeren. Of als app op uw telefoon/tablet. Daarna kunt u een account aanmaken. Dat is gratis maar u krijgt dan wel af en toe een reclame te zien. Wilt u geen reclame dan is een betaalde dienst mogelijk.

Veel luisterplezier!

Tilly en Karel Jansen

terug naar inhoudsopgave


4. Helen Sjöholm

Onze serie over Zweedse muziek is deze maand een vervolg op de aflevering van juli 2021 over Benny Andersson. In het daar genoemde BAO (Benny Anderssons Orkester) speelt een zangeres een zeer grote rol. Die zangeres is Helen Sjöholm (spreek haar voornaam uit als Heleen, met de klemtoon op de tweede lettergreep).

De in Zweden zeer bekende zangeres werd geboren in Sundsvall op 10 juli 1970. In 2006 is zij getrouwd met David Granditsky en zij hebben drie kinderen, twee jongens en een meisje.

Helen zong van jongsaf in verschillende koren en aan het eind van de jaren 80 sloot ze zich aan bij de groep ‘Just For Fun’. Later zong ze kleine rollen in musicals. Haar grote doorbraak kwam in 1995. Toen werd zij uit meer dan 1000 kandidaten gekozen voor de titelrol in de Zweedse musical ‘Kristina från Duvemåla’, geschreven door Benny Andersson en Björn Ulvaeus (ex-ABBA). Deze rol speelde zij met tussenpozen vier jaar! Tekenend voor de goede verstandhouding tussen Helen en Benny is het feit dat Benny bij de selectie van de hoofdrolspeelster bij Helen zei: “Helen hoeft Kristina niet te spelen, ze is het gewoon.”

In 2002 was de première van  de Zweedse versie van de musical Chess van Benny en Björn  In deze musical vertolkte Helen de rol van Florence.Nogbekender werd ze in 2004 door de rol van Gabriella in de film ‘Så som i himmelen’ (As it is in heaven). Daarin zong zij Gabriellas Sång, een ontroerende vertolking van een prachtig lied.Helen komt in onze cd-collectie voor met verschillende albums. Uiteraard komt zij voor op alle cd’s van BAO maar wij hebben ook drie solo-cd’s van haar gevonden:

Visor
Genom varje andetag
Euforia (songs van Billy Joel, vertaald in het Zweeds)

helen helen helen

Als u de muziek van Helen Sjöholm wilt horen en geen tijd heeft om in Zweden naar een cd te zoeken kunt u via internet veel vinden. Er zijn veel filmpjes op YouTube. Als u in YouTube de zoekterm ' helen sjöholm’ gebruikt vindt u al snel een hele reeks. Vaak zijn het registraties van optredens, soms al heel oud.

Een andere mogelijkheid is de muziekdienst Spotify. Dat moet u downloaden en op uw computer installeren. Daarna kunt u een account aanmaken. Dat is gratis maar u krijgt dan wel af en toe een reclame te zien. Wilt u geen reclame dan is een betaalde dienst mogelijk.

We geven nog een paar tips voor uitzonderlijk mooie liedjes die wij zeer waarderen:

- Gabriellas Sång
- Saknadens Rum,(met aansluitend) Kärlekens tid (Helen en BAO)
- Midnattsdans Helen met Kalle Moraeus (kies de uitvoering van de cd BAO!)
- Vilar glad i din famn (van de BAO-cd O klang och jubeltid)

Veel luisterplezier!

Tilly en Karel Jansen

terug naar inhoudsopgave


5. Kalle Moraeus

In onze serie over Zweedse muziek is deze maand Kalle Moraeus de hoofdpersoon. Net als Helen Sjöholm, die we de vorige maand als hoofdpersoon in deze rubriek hadden, is Kalle Moraeus een lid van Benny Anderssons Orkester (BAO) die ook een eigen carrière heeft.

Karl (Kalle) Anders Moraeus werd geboren in Mora op 15 juli 1963 en naast zijn activiteiten in BAO speelt hij ook in Orsa Spelmän, een volksmuziekgroep.Kalles vader Erik was ook musicus en zijn broers Per Erik en Olle zijn ook actief in de muziek.
Kalle werd opgeleid aan de Musikhögskola in Göteborg en was daarna een tijd lid van het Koninklijk Filharmonisch Orkest. Hij speelt viool, citer, gitaar en meer snaarinstrumenten. Naast zijn muzikale activiteiten presenteert hij radio- en tv-programma’s met een muzikaal tintje.

In 2010 was hij tv-presentator van Allsång på Skansen.

In 2015 presenteerde hij op de radio Sommarpratare, een interviewprogramma met diverse gasten. Van 2010 t/m 2017 had hij het tv-ptogramma Så ska det låta, uiteraard over muziek.

Van 2011 t/m 2017 was hij de gastheer op tv in Moraeus Med Mera, ook een muziekprogramma.

Kalle is in meerdere opzichten een opmerkelijk persoon. In de hoes van de cd Kalle Moraeus Underbart (210) bedankt hij Sony voor het feit dat zij de plaat uitbrachten. Hij is tenslotte “maar een mannetje van 46 jaar, 160 cm groot en meer dan 100 kg!”. Aan dat gewicht deed hij iets: in 2018 deed hij als Bekende Zweed mee aan het Zweedse tv-programma The Biggest Loser. Hij raakte meer dan 25 kg kwijt!

Onze cd-collectie bevat de volgende albums van Kalle Moraeus
1991 Kalle Moraeus
2010 Kalle Moraeus Underbart
2013 Komma Hem
2014 Kalles Bästa

Tussen 1991 en 2020 maakte hij ook albums met anderen. Die hebben wij (nog) niet kunnen vinden.

kalle

Als u de muziek van Kalle Moraeus wilt horen en geen tijd heeft om in Zweden naar een cd te zoeken kunt u via internet veel vinden. Er zijn veel filmpjes op YouTube. Als u in YouTube de zoekterm ‘kalle moraeus’ gebruikt vindt u al snel een hele reeks. Vaak zijn het registraties van optredens, soms al heel oud.

Een andere mogelijkheid is de muziekdienst Spotify. Die moet u downloaden en op uw computer installeren. Daarna kunt u een account aanmaken. Dat is gratis maar u krijgt dan wel af en toe een reclame te zien. Wilt u geen reclame dan is een betaalde dienst mogelijk.

We geven nog een paar tips voor uitzonderlijk mooie liedjes die wij zeer waarderen:

- Beatrice van de cd Kalle Moraeus uit 1991. Dat nummer werd geschreven door Benny Andersson en Björn Ulvaeus
- Slingan, ook van de cd Kalle Moraeus
- Midnattsdans Helen Sjöholm met Kalle Moraeus (kies de uitvoering van de cd BAO!)
- Till min dotter van de cd Kalles Bästa

Veel luisterplezier!

Tilly en Karel Jansen

terug naar inhoudsopgave


6. Åsa Jinder

In deze aflevering van onze serie over Zweedse muziek staat de schijnwerper eens niet op iemand die met Benny Andersson te maken heeft. Het is de zeer veelzijdige Åsa Jinder.

Åsa Tindra Jinder werd geboren op 9 oktober 1963 in Väsby, een plaats in Stockholms Län.
Muzikaal talent kreeg ze van haar vader, een ingenieur die ook musicus en schrijver was.
Ze studeerde twee jaar om de nyckelharpa te kunnen bespelen en in 1979 was ze daarin al zo goed dat ze tot Zweeds riksspelman werd benoemd. Ze was pas 15 jaar en daarmee de jongste nyckelharpiste ooit die deze eer te beurt viel.

Vanaf haar 14e componeerde ze ook zelf muziek. Ze begon daarmee omdat haar schrijfmachine stuk ging en met de nyckelharpa kon ze toch creatief zijn.
Ze volgde nog wat opleidingen en in 1988 speelde ze tijdens het jaarlijkse feest na de uitreiking van de Nobelprijzen in het Stockholmse stadhuis.
In 1995 deed ze als lid van de Noorse groep Secret Garden mee aan het Eurovisie Songfestival in Dublin met het lied Nocturne.

Ze ontwikkelde zich tot een zeer veelzijdig artieste en in 2000 scoorde ze een gouden en platina plaat met haar album Folkmusik på Svenska. Er werden 95.000 exemplaren verkocht en het lied Av längtan till dig werd lied van het jaar.
Dit was het eerste lied waarvan ze zowel de muziek als de tekst schreef. Het werd heel goed ontvangen en ze zou het daarna vaker doen.
In 2002 kreeg ze alweer een gouden plaat, nu voor het album, Tro, Hopp och Kärlek.

Åsa Jinder maakt haar albums niet alleen. Ze vraagt anderen om mee te werken en dat leidt heel vaak tot wondermooie liedjes.
Zij is inmiddels een zeer veelzijdig en gewaardeerd artieste. Ze schrijft muziek en teksten en voert die uit, soms alleen, soms met anderen.

In onze cd-collectie is in de loop der jaren best wat materiaal van Åsa Jinder terechtgekomen:

1987 Hyllning till livet
1994 Åsa Jinders Bästa (verzamel-cd)
2001 Folkmusik på Svenska
2002 Tro, Hopp och Kärlek
2004 Åsa Jinder 25 År Som Riksspelman (dubbele verzamel-cd)

clip
 

Als u de muziek van Åsa Jinder wilt horen en geen tijd heeft om in Zweden naar een cd te zoeken kunt u via internet veel vinden. Er zijn veel filmpjes op YouTube. Als u in YouTube de zoekterm ‘asa jinder’ gebruikt (de gewone a werkt echt) vindt u al snel een hele reeks. Vaak zijn het registraties van optredens, soms al heel oud.
Een andere mogelijkheid is de muziekdienst Spotify. Dat moet u downloaden en op uw computer installeren. Daarna kunt u een account aanmaken. Dat is gratis maar u krijgt dan wel af en toe een reclame te zien. Wilt u geen reclame dan is een betaalde dienst mogelijk.

We geven nog een paar tips voor uitzonderlijk mooie liedjes die wij zeer waarderen:

- Av Längtan Till Dig             Onze favoriete uitvoering is van CajsaStina Åkerström (tekst met vertaling op onze website www.svtwente.nl op de hierop deze pagina.
- Altarpolska                          gezongen door Tommy Körberg
- Nu Är Tid Att Leva              gezongen door Jenny Öhlund & Tommy Nilsson
- Con Anima                          instrumentaal/nyckelharpa

Veel luisterplezier!

Tilly en Karel Jansen

terug naar inhoudsopgave


7. Ulf Lundell

Deze maand is de hoofdrol in onze serie over Zweedse muziek gereserveerd voor Ulf Lundell.
Deze 72-jarige zanger/liedjesschrijver is zeer bekend in Zweden. Niet iedereen is een fan. Hij komt voor zijn mening uit en dat heeft gevolgen: hij wordt geliefd of gehaat.
Wij rekenen onszelf tot de liefhebbers van zijn muziek, maar vinden zeker niet alles mooi. Daar staat tegenover dat er uitzonderlijk mooie liedjes door Ulf Lundell zijn geschreven en gezongen.
Misschien wel het allermooiste is Öppna landskap, een lofzang op het gebied rond zijn woonplaats
Kivik aan de Oostzeekust (en vele andere gebieden).

Ulf Lundell werd geboren in Stockholm op 20 november 1949.
Toen hij 10 jaar oud was kreeg hij een gitaar. Een vriendje van zijn 2 jaar ouder zus leerde hem wat akkoorden.
In 1967 had hij de middelbare school afgemaakt en tot 1075 had hij verschillende baantjes. In zijn vrije tijd schreef hij gedichten en liedjes. Hij had inmiddels genoeg materiaal en mocht zijn eerste langspeelplaat uitbrengen: Vargmåne (Wolfsmaan).
In het voorjaar van 1976 debuteerde hij als schrijver met de roman Jack.
Daarna maakte hij nog dertig LP’s en schreef hij 10 boeken.

Ulf Lundell is gewend kritiek te uiten op alles en iedereen. In 2019 dreigt hij Österlen te verlaten als het ‘kunstwerk’ niet ergens anders geplaatst wordt. Het kunstwerk is een 19 meter hoog betonnen gevaarte dat op 500 meter van zijn woning staat. Men kan er inklimmen en zo in zijn tuin kijken. Ook heeft hij in zijn boek ‘Vardager’ Camilla Läckberg een slechte schrijver genoemd. In ‘Vardager 2’ beschrijft hij haar als literaire composthoop.
Camilla Läckberg is op haar beurt ook niet vies van kritiek. Op Instagram bedankt ze hem dat hij dus de tijd heeft genomen haar boeken te lezen. Als dank meldt ze dat ze ‘Kivik Art Center’ 20.000 kronen heeft geschonken voor het behoud en onderhoud van het kunstwerk.

In onze cd-verzameling hebben we de volgende albums van deze artiest:
1982          Kär och galen
2010          verzamelbox met 6 cd’s, opnamen van 1975 t/m 2005: Det Bästa 1, 2 en 3

lundell

Als u de muziek van Ulf Lundell wilt horen en geen tijd heeft om in Zweden naar een cd te zoeken kunt u via internet veel vinden. Er zijn veel filmpjes op YouTube. Als u de zoekterm ‘youtube ulf lundell’ gebruikt vindt u al snel een hele reeks. Vaak zijn het registraties van optredens, soms al heel oud. Een titel als zoekterm levert ook vaak succes op.
Een andere mogelijkheid is de muziekdienst Spotify. Dat moet u downloaden en op uw computer installeren. Daarna kunt u een account aanmaken. Dat is gratis maar u krijgt dan wel af en toe een reclame te zien. Wilt u geen reclame dan is een betaalde dienst mogelijk.

We geven nog een paar tips voor uitzonderlijk mooie liedjes die wij zeer waarderen:
- Öppna Landskap van het album Kär och galen
- Kärleken förde oss samman
- Silver och guld
- Måne over haväng

Veel luisterplezier,

Tilly en Karel Jansen

terug naar inhoudsopgave


8. CajsaStina Åkerström

CajsaStina Åkerström is de dochter van zanger Fred Åkerström. Zij werd geboren op 16 augustus 1967 in Stockholm.
Vader Fred Åkerström was zeer populair in Zweden. Cornelis Vreeswijk was een van zijn beste vrienden en hij kwam regelmatig bij Fred op bezoek. Dochter CajsaStina leek voorbestemd om ook een artistieke carrière te ontwikkelen.
Toen ze 6 jaar was scheidden haar ouders en groeide zij verder op bij haar moeder. Ze begon later toch met een zangcarrière maar helaas brak ze die af toen haar vader in 1985 plotseling overleed.
Ze ging iets heel anders doen. Een studie archeologie. Merkwaardigerwijs bleek dat ook een weg terug naar de muziek. Tijdens een opgraving vroeg iemand van een lokaal radiostation haar iets te zingen. Dat deed ze en er kwamen vele positieve reacties op en ook CajsaStina zelf ging weer denken aan zingen. Drie jaar later debuteerde ze met haar eerste single Fråga stjärnorna  Na deze herstart heeft ze in Zweden veel succes gehad. Haar debuutsingle werd ook opgenomen op het album Cajsa Stina dat in 1994 verscheen. De meeste liedjes op haar albums schreef ze zelf.

Wij leerden haar kennen van een cd van Åsa Jinder waar zij op een prachtige manier het lied “Av längtan till dig” zong. Daarna kochten we cd’s van haarzelf en we luisteren daar nog steeds heel graag naar.

Onze cd-verzameling bevat de volgende albums:

2001 - CajsaStina Åkerströms bästa

2006 - Guldkorn - verzamelalbum met o.a.  Fråga stjärnorna

2007 - De vackraste orden - 10 ingetogen liedjes met pianobegeleiding

2007 - Visor från förr och nu

2009 - Sånger om dej och mej

2012 - Visor från när och fjärran

cajsa

Als u de muziek van CajsaStina wilt horen en geen tijd heeft om in Zweden naar een cd te zoeken kunt u via internet veel vinden. Er zijn veel filmpjes op YouTube. Als u de zoekterm ‘youtube cajsastina akerstrom’ gebruikt  vindt u al snel een hele reeks. Vaak zijn het registraties van optredens, soms al heel oud. Een titel als zoekterm levert ook vaak succes op.
Een andere mogelijkheid is de muziekdienst Spotify. Dat moet u downloaden en op uw computer installeren. Daarna kunt u een account aanmaken. Dat is gratis maar u krijgt dan wel af en toe een reclame te zien. Wilt u geen reclame dan is een betaalde dienst mogelijk.

We geven nog een paar tips voor uitzonderlijk mooie liedjes die wij zeer waarderen:

- Av längtan till dig, een lied geschreven door Åsa Jinder, maar zo mooi dat het hier niet mag ontbreken
- Van het album De vackraste orden
- De vackraste orden
- Ser du mina händer

Veel luisterplezier!

Tilly en Karel Jansen

terug naar inhoudsopgave


9. Marie Frederiksson en Per Gessle

In deze aflevering van onze serie over Zweedse muziek staan twee artiesten in de schijnwerper. Zij vormden van 1989 tot april 2016 de band Roxette die met Engelstalig repertoire grote successen boekte. Daar besteden we verder geen aandacht aan, maar wel aan de Zweedse muziek die beiden afzonderlijk van elkaar hebben gemaakt.

Marie Frederiksson

Ze werd geboren op 30 mei 1958 in Östra Ljungby (Skåne).
Haar debuutalbum was Het Vind en het verscheen in 1984. Het bevat uitsluitend Zweedstalige nummers. Ook toen ze in Roxette zong maakte ze als solo-artieste Zweedse albums.
De gezondheid van Marie liet helaas wat te wensen over. In 2002 werd een hersentumor ontdekt. Ze werd geopereerd en in 2005 werd ze genezen verklaard. Ze begon weer op te treden. Ze toerde zowel solo als met Roxette. Uiteindelijk moest ze op doktersadvies in 2016 stoppen.
Ze overleed op 9 december 2019 op 61-jarige leeftijd.

Ze maakte 10 solo-albums en daarvan hebben wij er 7 in onze collectie:
1984 Het Vind
1985 Den Sjunde Vågen
1987 Efter Stormen
1992 Den Ständiga Resan
1996 I En Tid Som Vår
2006 Min Bäste Vän
2013 Nu!

marie

Het album Den Ständiga Resan was onze allereerste Zweedstalige cd. We kochten die in Utrecht in de platenwinkel Plato. We kregen zo de smaak te pakken en hebben sindsdien in heel wat winkels in Zweden cd’s gekocht.

Enkele tips:
Van het album Efter Stormen het nummer Aldrig som Främlingar.
Van Den Ständiga Resan het nummer Medan tiden är inne.

Per Gessle

Hij werd geboren op 12 januari 1959 in Halmstad.
Van 1977 tot 1985 speelde hij in de band Gyllene Tider waarvan hij een van de leiders was.
Vooral door zijn optreden in Roxette werd hij beroemd.

Van 1983 tot 2017 maakte hij 9 solo-albums waarvan wij er 2 hebben gevonden:
1983 Per Gessle
1998 Hjärtats Trakt (een verzamelalbum)

Veder vonden we nog een cd uit 2004 van Gyllene Tider. Die band kwam weer eens bij elkaar en het resultaat hebben wij ook gekocht:
2004 Finn Fem Fel!

per

Enkele tips:
Van het album Per Gessle het nummer Indiansommar, een instrumentaal nummer in verschillende uitvoeringen. (te vinden op You Tube met de zoekterm ‘per gessle indian summer’)
Van hetzelfde album het nummer Tända en sticka till waarin Marie ook meezingt.

Als u de muziek van Marie en Per wilt horen en geen tijd heeft om in Zweden naar een cd te zoeken kunt u via internet veel vinden. Er zijn veel filmpjes op YouTube. Als u de zoekterm ‘youtube marie frederiksson’ dan wel ‘youtube per gessle’ gebruikt vindt u al snel een hele reeks. Vaak zijn het registraties van optredens, soms al heel oud. Een titel als zoekterm levert ook vaak succes op.
Een andere mogelijkheid is de muziekdienst Spotify. Dat moet u downloaden en op uw computer installeren. Daarna kunt u een account aanmaken. Dat is gratis maar u krijgt dan wel af en toe een reclame te zien. Wilt u geen reclame dan is een betaalde dienst mogelijk.

Veel luisterplezier!

Karel en Tilly Jansen

terug naar inhoudsopgave


10. Nanne Grönvall

In Nederland is de zangeres Nanne Grönvall vooral bekend geworden door de band One More Time met Engelstalig repertoire. In Zweden verschenen ook Zweedstalige albums en singles. In deze aflevering van de serie Zweedse muziek beperken wij ons uiteraard tot die laatste.

Nanne werd geboren in Stockholm op 18 mei 1962 als Nanne Nordqvist. Ze is getrouwd met Peter Grönvall en dat is een zoon van Benny Andersson (ja, die van ABBA) en Christina Grönvall (ook een zangeres).

Nanne en Peter hebben twee zoons.

Ze traden in de afgelopen decennia op met verschillende bands. In 1985 begonnen ze met de band Sound of Music. In 1989 gingen ze verder met Peters Pop Squad en in 1991 werd One More Time opgericht en dat duurde tot 1997.

Naast de activiteiten in deze bands schreven ze ook veel liedjes voor andere artiesten.
Een paar voorbeelden daarvan zijn:

- 1995 Det Vackraste dat door Cecilia Vennersten werd gezongen bij het Zweedse nationale songfestival, Melodifestivalen. Ze werd daarmee tweede.
Dit is een prachtig lied dat wij na lang zoeken hebben gevonden op een verzamel-cd met werk van diverse artiesten.

- 1997 De hjältemodiga, dit was een lied dat onderdeel was van de muziek bij de kinder-tv-serie ‘Kalle Blomkvist, mästerdetektiven lever farligt’ in Nederland volslagen onbekend.

Veel cd’s van Nanne (meestal gebruikt ze alleen haar voornaam) hebben wij niet kunnen vinden in de Zweedse cd-winkels terwijl ze er toch 10 heeft gemaakt en daarnaast met de verschillende bands nog een flink aantal.

In onze verzameling zitten er slechts twee:

- 1996 One More Time, Den Vilda (geheel Zweedstalig)
- 2005 20 År Med Nanne (een verzamel-cd)

nanne

Veel liedjes van Nanne hebben een stevig ritme, maar gelukkig zijn er ook veel mooie melodieuze liedjes door haar gemaakt.

Enkele tips:

- Van het album Den Vilda
- Den Vilda
- Vintergatan
- Vägskälet
- Van de verzamel-cd 20 År Med Nanne
- Viktiga små ord

Als u de muziek van Nanne wilt horen en geen tijd heeft om in Zweden naar een cd te zoeken kunt u via internet veel vinden. Er zijn veel filmpjes op YouTube. Als u de zoekterm ‘youtube nanne gronvall’ gebruikt vindt u al snel een hele reeks. Vaak zijn het registraties van optredens, soms al heel oud. Een titel als zoekterm levert ook vaak succes op.

Een andere mogelijkheid is de muziekdienst Spotify. Dat moet u downloaden en op uw computer installeren. Daarna kunt u een account aanmaken. Dat is gratis maar u krijgt dan wel af en toe een reclame te zien. Wilt u geen reclame dan is een betaalde dienst mogelijk.

Veel luisterplezier!

Karel en Tilly Jansen

terug naar inhoudsopgave


11. Klassieke Zweedse muziek


Met onze serie over Zweedse muziek komen we in deze aflevering bij het eind. Tot dusver behandelden we alleen maar populaire muziek. We verzamelden echter ook cd’s met klassieke muziek waarbij we vooral hebben gelet op muziek van Zweedse componisten. Veel cd’s zijn verzamelalbums.

klassiek

Van twee componisten die volgens ons mooie muziek schreven, hebben wij cd’s met uitsluitend werken van hen.
Dat zijn

- Johan Helmich Roman en
- Hugo Alfvén

De mooiste muziek is volgens ons gecomponeerd door Johan Helmich Roman (1694 – 1758). Dat is Drottningholmsmusiken dat hij schreef ter gelegenheid van het huwelijk tussen koning Adolf Fredrik en prinses Lovisa Ulrika in augustus 1744.

In 2003 bezochten wij Drottningholms Slott. Bij het bezoek aan het bijbehorende theater hoorden wij van deze speciale muziek. Wij kochten de cd met daarop het complete werk en ook nog Lilla Drottningholmsmusiken. Sindsdien hebben wij veel naar deze muziek geluisterd en we gebruikten het ook bij fotoshows die wij op verenigingsavonden van de SVTwente lieten zien.muziek

In de toen nog bestaande cd-winkels vonden we van deze componist ook nog Then Svenska Messan. Ook dat is prachtige muziek.
Van Hugo Alfvën (1872 – 1960) hebben wij één cd met daarop een balletsuite uit Den förlorade sonen en Symphony nr. 2 in D majeur opus 11. Ook dit is mooie muziek.

Deze componist werkte ook als docent op een conservatorium. Hij woonde toen bij Leksand (Dalarna) en toen wij daar in de omgeving wandelden kwamen we langs het huis waar hij gewoond had.

 

muziek

Als u de muziek van deze componisten wilt horen en geen tijd heeft om in Zweden naar een cd te zoeken kunt u via internet veel vinden. Er zijn veel filmpjes op YouTube. Als u de zoekterm ‘youtube’ en de naam van de componist of de titel van een muziekstuk gebruikt vindt u al snel een hele reeks.

Een andere mogelijkheid is de muziekdienst Spotify. Dat moet u downloaden en op uw computer installeren. Daarna kunt u een account aanmaken. Dat is gratis maar u krijgt dan wel af en toe een reclame te zien. Wilt u geen reclame dan is een betaalde dienst mogelijk.

Veel luisterplezier!

Karel en Tilly Jansen

terug naar inhoudsopgave


12. Cornelis Vreeswijk

Een bekende Zweedse troubadour is Cornelis Vreeswijk. In Nederland is hij vooral bekend om zijn grappige teksten, die meest afkomstig zijn van Nederlandse vertalers.
De originele Zweedse teksten zijn veel diepgaander met meerdere lagen en hebben altijd iets te vertellen.
Als Podcasts (van Kick van de Veer) zijn uitgebreide interviews beschikbaar met Anna Ågren van de theatergroep "De Andersons". Ook zijn hier de originele Zweedse liedjes te horen.
Ook de schrijver van zijn biografie, Rutger Vahl, komt uitgebreid aan het woord. Een aanrader.
Klik maar op onderstaand plaatje (kies daar EXTRA: Cornelis Vreeswijk 1 t/m 7).

logoandersons
Klik voor Podcasts

terug naar inhoudsopgave


13. Zweedse Troubadours: Presentatie voor de SVTwente

Hier volgen de teksten van de liedjes die op de clubavond van 8 februari 2013 te horen waren.
De vertalingen uit het Zweeds naar het Nederlands zijn gemaakt door Karel en Tilly Jansen.
Daarbij is geprobeerd zo dicht mogelijk bij de Zweedse tekst te blijven.
Interpretaties worden aan de lezer overgelaten.

Lied 1

Vertaling

Artiest(en)

klik op (enkele) foto's om de artiest te beluisteren (YouTube)

En Fattig Trubadur

Jag är en gammal trubadur
Som duger just till ingenting
Jag drager land och rike kring
En underlig figur
Jag sjunger mina visor små
För vem som giller höra på
Min enkla livsfilosofi
Har denna melodi

Du kan ingenting ta med dig dit du går
Nej du kan ingenting ta med dig dit du går
Du behöver inga penningar
När du vid porten står
Och du kan ingenting ta med dig dit du går

Du kanske är en rikeman
som samlar i en penningpung
Fast den för ut är stinn och tung
Du gnider och går an
En kassakista är din gud
Men så en afton får du bud
Och alla dina slantar små
Vad hjälper dom dig då

Du kan ingenting ta med dig dit du går
Nej du kan ingenting ta med dig dit du går
Du förvärvar dig för penningar
Ett enda litet år
Och du kan ingenting ta med dig dit du går

Jag är en gammal trubadur
Som drager land och rike kring
Och jag besitter ingenting
Av visdom och kultur
Men en sak har mig livet lärt
Att guldet det är föga värt
Så du som tror till guld och makt
Ska minnas vad jag sagt

Du kan ingenting ta med dig dit du går
Nej du kan ingenting ta med dig du går
Det finns alltid någon hungran
Som invid vägen står
Och du kan ingenting ta med dig dit du går.

Een arme troubadour

Ik ben een oude troubadour
Die nergens voor deugt
Ik trek door stad en land
Een vreemde vogel
Ik zing mijn liedjes
Voor ieder die ze horen wil
Mijn eenvoudige filosofie
Heeft deze melodie

Je kunt niets meenemen als je dood gaat
Nee, je kunt niets meenemen als je dood gaat
Je hebt geen geld nodig
aan de poort
Je kunt niets meenemen als je dood gaat

Misschien ben je een rijk man
Die in een geldbuidel spaart
Hoewel die dik en zwaar is
Ben je krenterig en ga je door
Een schatkist is je god
Maar op een avond, krijg je het bericht
En al je centjes
Helpen je dan niet meer

Je kunt niets meenemen als je dood gaat
Nee, je kunt niets meenemen als je dood gaat
Je hebt geen geld nodig
aan de poort
Je kunt niets meenemen als je dood gaat

Ik ben een oude troubadour
Die door stad en land trekt
En ik bezit niets
Wijsheid noch cultuur
Maar een ding heeft het leven me geleerd Goud is amper iets waard
Dus jij, die vertrouwt op goud en macht
Moet onthouden wat ik zei

Je kunt niets meenemen als je dood gaat
Nee, je kunt niets meenemen als je dood gaat
Er is altijd iemand met honger
Die op je weg komt
Je kunt niets meenemen als je dood gaat

cornelis
Cornelis Vreeswijk
klik op foto

Tekst & muziek: Alvar Kraft & Arne Pärson

Vertaling: Tilly en Karel Jansen

O.a. op het album:
Felicias svenska suite, 1978


Lied 2

Vertaling

Artiest(en)

klik op foto om de artiest te beluisteren (YouTube)

Jag Ger Dig Min Morgon

Åter igen gryr dagen vid din bleka skuldra.
Genom frostigt glas syns solen som en huldra.
Ditt hår, det flyter över hela kudden...

Om du var vaken skulle jag ge dig
allt det där jag aldrig ger dig.
Men du, jag ger dig min morgon,
jag ger dig min dag.

Vår gardin den böljar svagt där solen strömmar.
Långt bakom ditt öga svinner nattens drömmar.
Du drömmer om något fint ,
jag ser du småler.

Om du var vaken skulle jag ge dig
allt det där jag aldrig ger dig.
Men du, jag ger dig min morgon,
jag ger dig min dag.

Utanför vårt fönster hör vi markens sånger.
Som ett rastlöst barn om våren, dagen kommer.
Lyssna till den sång som jorden sjunger.

Om du var vaken skulle jag ge dig
allt det där jag aldrig ger dig.
Men du, jag ger dig min morgon,
jag ger dig min dag.

Likt en sländas spröda vinge ögat skälver.
Solens smälta i ditt hår kring pannan välver.
Du, jag tror vi flyr rakt in i solen...

Om du var vaken skulle jag ge dig
allt det där jag aldrig ger dig.
Men du, jag ger dig min morgon,
jag ger dig min dag.

Men du, jag ger dig min morgon,
jag ger dig min dag.

Ik Geef Je Mijn Morgen

Opnieuw ontwaakt de dag op je bleke schouder.
Door het bevroren raam schijnt de zon als een bosnimf.
Je haar ligt gespreid over het kussen ...

Als je wakker zou zijn,
zou ik je alles geven wat ik je nooit gaf.
Maar, ik geef je mijn morgen,
Ik geef je mijn dag.

Ons gordijn bolt licht waar de zonnestralen stromen.
Ver achter je oog verdwijnen de dromen van de nacht.
Je droomt iets moois,
Ik zie je glimlachen.

Als je wakker zou zijn,
zou ik je alles geven wat ik je nooit gaf.
Maar, ik geef je mijn morgen,
Ik geef je mijn dag.

Voor ons raam horen we het lied van het veld
Als een rusteloos kind in de lente, komt de dag.
Luister naar het lied dat de aarde zingt.

Als je wakker zou zijn,
zou ik je alles geven wat ik je nooit gaf.
Maar, ik geef je mijn morgen,
Ik geef je mijn dag .

Net als de broze vleugel van een libel trilt het oog
De zon versmelt in het haar rond je voorhoofd
Ik denk dat we in de zon opgaan …

Als je wakker zou zijn,
zou ik je alles geven wat ik je nooit gaf.
Maar, ik geef je mijn morgen,
Ik geef je mijn dag.

Maar, ik geef je mijn morgen,
Ik geef je mijn dag.

fred
Fred Åkerström

cajsa
CajsaStina Åkerström
klik op foto

Oorspronkelijke titel: I give you the morning, in 1969 geschreven en gezongen door Tom Paxton
Zweedse tekst: Fred Åkerström

Vertaling: Tilly en Karel Jansen

Fred Åkerström, o.a. op het album:
Två tungor, 1972

CajsaStina, o.a. op het album:
De vackraste orden, 2005


Lied 3

Vertaling

Artiest(en)

klik op foto om de artiest te beluisteren (YouTube)

Fragancia

I Cubas natt en röst från din estancia

Och doft av rosor som är din arom

Sveper hit ner och talar o Fragancia

Talar ditt och kärlekens idiom

Hela mitt jag är uppfyllt av din ensamhet

 

Fast du är borta äger jag dig har

Här I min själ, mitt innersta din härlighet blommar och doftar för mig var du är

Glömsk av mig själv jag fylls av dig till brädden

Fastän du gömmer dig och inte blir mig när

Himmel! Du kom ändå till blomsterbädden!

Månen går ned...

Gitarren tystnar här.

Fragancia

In een Cubaanse nacht klinkt een stem uit jouw estancia

En de geur van rozen is die van jou

Kom naar beneden en praat o Fragancia

Spreek jouw taal en die van de liefde

Ik ben geheel vervuld van je eenzaamheid

 

Hoewel je weg bent, heb ik je hier

Hier in mijn ziel, mijn hart, bloeit en geurt jouw heerlijkheid voor mij waar je (ook) bent

Mezelf vergetend ben ik vol van jou

Ook al verstop je je en kom je niet bij mij

Hemel! Je kwam toch naar de bloembedden!

De maan gaat naar beneden ...

De gitaar zwijgt hier.

fred
Fred Åkerström
klik op foto

cajsa-stina
CajsaStina Åkerström

Tekst & muziek:
Evert Taube (1890-1976)

Vertaling: Tilly en Karel Jansen

Fred Åkerström, o.a. op het album:
Två tungor, 1972

CajsaStina, o.a. op het album:
De vackraste orden, 2005


Lied 4

Vertaling

Artiest(en)

Jag Hade En Gång En Båt

Jag hade en gång en båt
Med segel och ruff och köl
Men det var för länge sen, så länge sen
Svara mig du
Var är den nu?
Jag bara undrar... Var är den nu?

Jag hade en gång en dröm
Jag trodde att den var sann
Så väcktes jag ur min sömn och drömmen försvann
Svara mig du
Var är den nu?
Jag bara undrar... Var är den nu?

Det fanns en gång en soldat
Han kysste sin mor farväl
Han sa till sin flicka; du, jag kommer igen
Svara mig du
Var är han nu?
Jag bara undrar... Var är han nu?

Det fanns en gång en stad
I parken där lekte barn
Så släppte man ner en bomb och staden försvann
Svara mig du
Var är den nu?
Jag bara undrar... Var är den nu?

Jag hade en gång en båt
Jag drömde en dröm en gång
Men det var för länge sen, så länge sen
Svara mig du
Var är dom nu?
Jag bara undrar... Var är dom nu?
Jag bara undrar... Var är dom nu?
Jag bara undrar... Var är dom nu?

Ooit had ik een boot

Ik had eens een boot
Met zeil en kajuit en kiel
Maar dat was lang geleden, zo lang geleden
Antwoord mij
Waar is hij nu?
Ik vraag mij af ... Waar is hij nu?

Ik had eens een droom
Ik dacht dat hij waar was
Ik werd wakker en de droom verdween
Antwoord mij
Waar is hij nu?
Ik vraag mij af ... Waar is hij nu?

Er was eens een soldaat
Hij kuste zijn moeder vaarwel
Hij zei tegen zijn meisje, ik kom terug
Antwoord mij
Waar is hij nu?
Ik vraag mij af ..Waar is hij nu?

Er was eens een stad
In het park speelden kinderen
Men liet een bom vallen en de stad verdween
Antwoord mij dit
Waar is hij nu?
Ik vraag mij af ...Waar is hij nu?

Ik had eens een boot
Ik droomde eens een droom
Maar dat was lang geleden, zo lang geleden
Antwoord mij
Waar zijn ze nu?
Ik vraag mij af ... Waar zijn ze nu?
Ik vraag mij af ... Waar zijn ze nu?
Ik vraag mij af ... Waar zijn ze nu?

ann
Ann-Louise Hanson

cornelis
Cornelis Vreeswijk

cajsa-stina
CajsaStina Åkerström

jack
Jack Vreeswijk

Oorspronkelijke titel: Sloop John B, bekend van The Beach Boys
Muziek: traditioneel
Zweedse tekst: Cornelis Vreeswijk

Vertaling: Tilly en Karel Jansen

Cornelis en Ann-Louise zingen dit liedje o.a. op het album:
Grimascher och telegram uit 1966

CajsaStina en Jack zingen dit liedje o.a. op het album:
"Sånger om dej och mej" van CajsaStina uit 2009


Lied 5

Vertaling

Artiest(en)

klik op foto om de artiest te beluisteren (YouTube)

Av Längtan Till Dig

I en evighet levde jag som om du inte fanns
I alla drömmar var du ändå nära
så underbart nära
Och jag trodde jag fann dig
men du var någon annanstans
Varenda gång jag funnit nån
så såg jag att drömmen inte var sann

Tänk alla famnar jag lämnat av längtan till dig
För jag trodde att du fanns och väntade mig
Ja alla dagar jag vandrat så sorgsen och trött
För att möta den vackraste människa jag någonsin mött

Det var enkelt och vackert
du sa att du väntat mig
Jag kunde ana att det fanns en himmel
på jorden jag såg den
Och du bad mig att leva
mitt liv alltid nära dig
Jag följde dina steg och allt jag någonsin
drömt om fanns där för mig

Tänk alla famnar jag lämnat av längtan till dig
För jag trodde att du fanns och väntade mig
Ja alla dagar jag vandrat så sorgsen och trött
För att möta den vackraste människa jag någonsin mött

Det finns ingen som lockat
mitt hjärta så underbart
Med all din ömhet får du sorg och smärta att sakta försvinna
Alla skuggor,
allt mörker som förr var så uppenbart
Det skingras, och tillsammans ser vi ljuset,
som stiger med solens fart

Tänk alla famnar …. (2x)

(Van) Verlangen Naar Jou

Een eeuwigheid leefde ik alsof jij niet bestond
In alle dromen was je toch dichtbij,
zo heerlijk dichtbij
En ik dacht dat ik je vond
maar je was ergens anders
Elke keer als ik iemand vond
zag ik dat de droom niet waar was

Stel je de omarmingen voor die ik verliet door het verlangen naar jou
Omdat ik dacht dat je bestond en op mij wachtte
Ja, alle dagen dwaalde ik verdrietig enmoe
Om de mooiste mens die ik ooit zou ontmoeten te vinden

Het was eenvoudig en mooi
je zei dat je mij verwachtte
Ik kon voelen dat er een hemel
op aarde was, ik zag het
En je vroeg me
om altijd dicht bij je te zijn
Ik volgde je overal en alles wat ik ooit
droomde was er voor mij

Stel je de omarmingen voor die ik verliet door het verlangen naar jou
Omdat ik dacht dat je bestond en op mij wachtte
Ja, alle dagen dwaalde ik verdrietig enmoe
Om de mooiste mens die ik ooit zou ontmoeten te vinden

Er is niemand die mijn hart zo zalig lokt
Met al je tederheid laat je
verdriet en pijn langzaam verdwijnen
Alle schaduwen
alle duisternis die eens zo voor de hand liggend was
Die wordt verdreven, en samen zien we het licht,
dat toeneemt met het klimmen van de zon

Stel je de omarmingen …. (2x)

cajsa
CajsaStina Åkerström
klik op foto

Tekst en muziek: Åsa Jinder

Vertaling: Tilly en Karel Jansen

O.a. op verzamel CD van Åsa Jinder (schrijfster en muzikante)


Lied 6

Vertaling

Artiest(en)

I Natt Jag Drömde Något Som

I natt jag drömde, något som jag aldrig drömt förut.
Jag drömde det var fred på jord, och alla krig var slut.

Jag drömde om en jätte sal, där stadsmän satt i rad
Så skrev de på ett konvolut, och reste sig och sa:

"Det finns inga soldater mer, det finns inga gevär.
Och ingen känner längre till, det ordet militär"

På gatorna gick folk omkring och drog från krog till krog.
Och alla drack varandra till, och dansade och log.

I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut.
Jag drömde det var fred på jord och alla krig var slut.

Inatt jag drömde något som jag aldrig drömt förut.
Jag drömde det var fred på jord och alla krig var slut

Vannacht droomde ik iets

Vannacht droomde ik iets wat ik nog nooit gedroomd had.
Ik droomde dat er vrede op aarde was, en alle oorlogen waren afgelopen.

Ik droomde van een gigantische hal waar burgers in rijen zaten
Ze schreven op een envelop, en stonden op en zeiden:

"Er zijn geen soldaten meer, er zijn geen geweren meer.
En niemand kent nog het woord militair"

Op de straten gingen de mensen rond en trokken van café naar café.
En allen dronken elkaar toe en ze dansten en ze lachten.

Vannacht droomde ik iets wat ik nog nooit gedroomd had.
Ik droomde dat er vrede op aarde was en dat alle oorlogen waren afgelopen.

Vannacht droomde ik iets wat ik nog nooit gedroomd had.
Ik droomde dat er vrede op aarde was en dat alle oorlogen waren afgelopen

cornelis
Cornelis Vreeswijk

ann louise
Ann-Louise Hanson

fred
Fred Åkerström

Oorspronkelijke titel: Last night I had the strangest dream
van Edward McCurdy die het in 1950 schreef.
Zweedse tekst: Cornelis Vreeswijk

Vertaling: Tilly en Karel Jansen

Cornelis, Fred, Ann-Louise, o.a. op het album:
Visor och Oförskämdheter, 1964


terug naar inhoudsopgave