Scandinavië  - Zweden - Rolf Lidberg


menu Zweden

Arvidsjaur

Åsle Tå

Carl Larsson

zweden

Dalarna Paardjes

Dalsland kanaal

Eigen kunst

Elanden in Zweden

Falun

Gamla Linköping

Göta Kanal met Diana

Gotland

Gränsfors Axe Museum

Härjedalen

Hangbrug Dala Floda

Höga Kusten

Hornborgasjön

Inlands-banan

Järnvägsmuseer

Kerkboten Siljan

Kiruna

Kiviksgraven

Lidköping

Rendieren

Rotstekeningen

Rolf Lidberg

Skeppsmaln

Småland vakantie

Sveafallen

Tännforsen

Utvandrarnas Väg

Västanåfallet

Zorn (schilder)

Zwedens middelpunt

Dieren in Zweden

 

 


Rolf Lidberg (S)

Beste Scandinaviëliefhebbers,

Ongetwijfeld zullen velen de bekende Trollenafbeeldingen op de ansichtkaarten kennen. Waarschijnlijk weten jullie ook wie de ontwerper is: Rolf Lidberg.
Deze zomer (2010) zijn Leo en ik naar Järkvissle geweest - een Zweeds dorpje aan de Indalsälven in de streek Medelpad wegnummer 86 richting Liden - om daar een museum te bewonderen. Järkvissle Trollby is van 23/6 - 5/8 geopend van 10 - 17 uur. Er is naast de tentoonstelling ook een zomercafé met wat souvenirs, een botanische ruimte en natuurpad met speciale bloemen. Een speciale dag is 7 juli: van 14 - 23 uur zijn er allerlei aktiviteiten mn vertellingen.

Het Rolf Lidberg museet is ook buiten de openingstijden te bezoeken. Even binnen wippen bij de VVV in Liden, schuin tegenover het kerkhof waar Rolf begraven is en zij kunnen een afspraak maken met de 2 beheersters van het museum.
Ga dan ook eens kijken bij de Blomster (bloemenwinkel), Rolf spullen in overvloed.

Rolf Lidberg werd in 1930 te Järkvissle geboren en was al jong - net als zijn vader - een vaardig tekenaar/schilder. Het huis waarin hij opgroeide, stond boven op een heuvelrug met een wijds uitzicht over de rivier en uitgestrekte bossen: een prachtig uitzicht en voor de 13-jarige Rolf HET landschap om dat in zijn tekeningen weer te geven. Met de Trollen voelde hij zich verweven en diverse afbeeldingen zijn te zien in minstens 350 verschillende uitvoeringen, posters en in boeken. Zijn eigen gezicht heeft hij grappig uitgebeeld. Hij verdiende veel geld met deze "kunstwerkjes".


zijn eerste creatie (13 jaar oud)

   
één van zijn bekende plaatjes

Minder bekend is het feit dat hij botanicus was en heel precies fauna en flora - vooral orchideeën - op papier kon zetten na dagenlange observaties.

Ook sprak Rolf diverse talen: Italiaans met een Siciliaans dialekt, Engels, Frans door zijn verblijven in het buitenland.
De grote illustrator overleed in 2005 op 75-jarige leeftijd.
Een dochter van hem is ook vaardig in het schilderen doch haar stijl is heel abstract.


zelfportret

Inge en Leo