terug naar Zweden


Hornborgasjön (S)

Het Hornborgasjön is bekend om zijn rijke vogelleven met ongeveer 100 verschillende soorten vogels die in de omgeving van het meer leven. Dit meer is vooral bekend vanwege de kraanvogels.
Rond half maart start de webcam van Hornborgasjön met live beelden. De kraanvogels gaan ook dan weer op zoek naar broedplaatsen in het hoge noorden en om zich goed op te vetten en om te kunnen rusten tijdens de intensieve lange vlucht maken ze graag gebruik van de rustplaatsen bij meren en moerassen.


April 2019.
In deze maand zijn er op één dag 27.000 kraanvogels geteld!

Europese kraanvogels Grus Grus, verblijven in de winter in het behaaglijke zuid Europa. In Spanje en zuid Frankrijk zijn belangrijke voedselplaatsen en rustplekken.
Om te broeden en jonge vogels te laten opgroeien vliegen de vogels in mooie V-formatie in krachtige vlucht massaal naar het noorden. De plekken die ze verkiezen voor het leggen van 1 of 2 eieren liggen liefst afgelegen in noord Europa in de moerassen en bossen.

Onderweg rusten de vogels op bekende plaatsen om te eten en flink vet te worden. In Spanje is bekend als overblijf terrein de Extremadura. In Frankrijk in het noorden Lac de Der als pleisterplek en in Duitsland in de buurt van Osnabruck, Diepholz. De krant Tubantia organiseert zelfs de laatste jaren busreizen naar Diepholz tijdens de herfsttrek als de vogels terugkeren van de broedplaatsen uit het noorden. Rügen, noord Duitsland is ook een grote attractie met massaal aanvliegen en fourageren aldaar.

Kraanvogels eten planten, bessen, graan, insecten, wormen, kikkers en aardappels.
De lengte is wel 95- 120 cm hoog. En het gewicht 4 tot 7 kilo. Spanwijdte ruim 2 m. Donkere lange poten en lange hals en lange rugveren en rode kopvlek. Jonge vogels herken je aan de bruine kop. Ze lopen statig en zijn schuw. Vliegen met gestrekte hals en poten.
Volgens de folklore brengen de kraanvogels licht, lente, geluk en voorspoed en een lang leven.

In Zweden is vanaf 20 maart tot midden april het interessante vogelmeer Hornborgasjön te bezoeken waar duizenden kraanvogels verblijven. 's Nachts wordt meer dan een ton graan verstrooid op het land langs het meer. Ook veel andere soorten vogels o.a. watervogels en roofvogels, b.v. zeearend en eendensoorten pikken een graantje mee.
In deze korte tijd van verblijf geven web camera's live beelden van het natuur spektakel. Voor natuurliefhebber, fotografen en belangstellenden een prachtig schouwspel. 's Morgens het aanvliegen naar het voedselgebied en 's avonds het wegvliegen naar een veilige slaapplaats is dan te zien. Het liefst staan de vogels met de poten 's nacht in een watergebied, veilig.

kraanvogels

De vogels dansen overdag om indruk te maken op een partner. Springen omhoog en trompetteren. Ze vormen een paar, wel 30 jaar lang. De jongen moeten goed kunnen vliegen voor de verre vluchten. 2 Maanden na het uitkomen van de eieren zoeken ze zelf voedsel en krijgen het ook aangeboden door de ouders. Ze kunnen dan nog niet vliegen.
De nesten liggen op de grond op een berg takken en bladeren op afgelegen plekken.
Voor informatie vanaf half maart over het gebied in Zuid Zweden en om de live beelden te zien en de tellingen die per dag worden gemeld over aantallen kraanvogels: kijk op www.hornborga.com.

Hornborgasjön ligt in Västergötland, op een afstand van 15 kilometer ten zuidoosten van de stad Skara. Het meer geldt als een Ramsar gebied, dat zijn watergebieden (draslanden) die van internationale betekenis zijn.

Ans Ottema.

 

De onderstaande foto's en de film aan het begin van deze beschrijving zijn toegevoegd door Leo.

kraanvogels

kraanvogels

kraanvogel

kraanvogels

   

kraanvogels 

kraanvogel
de landing is ingezet

    kraanvogels

kraanvogel

kraanvogel

webcam


terug naar Zweden