terug naar Noorwegen


Rondane, een wandelparadijs (N)

Als wandelliefhebbers zoeken wij in onze favoriete landen naar routes die we in een dag kunnen lopen. We doen dat meestal in Zweden, maar ook in Noorwegen kunnen we ons hart ophalen.
Op 27 juni 2006 deden we dat in Rondane. In de "Wandelgids Noorwegen" van de ANWB vonden we een wandeling die ons wel wat leek: 19 km lang en geplande tijd 4.45 uur.

 

 

De start was bij de hutten van Brekkeseter. Die zijn met de auto te bereiken door 15 km ten noorden van Otta bij Sel de zijweg naar Høvringen te nemen. De rondwandeling voert naar de Peer Gynt Hytta (daar schijnen er meer van te zijn) en weer terug naar het startpunt.

De eerste kilometers waren makkelijk te lopen. Er was een beek die wat meer water bevatte dan in de gids als normaal staat aangegeven, maar heel voorzichtig op gladde stenen stappend kwamen we droog aan de overkant.
We bogen af naar het noorden om de berg die voor ons lag aan de noordzijde te passeren.


 

Toen werden we verrast door een hoeveelheid sneeuw. Ons pad verdween onder een drie meter hoge sneeuwmuur. We konden gewoon niet verder.

 

We wilden toch de hut bereiken en besloten dan maar aan de zuidkant langs de berg te lopen. Dat ging, zeker in het begin makkelijk omdat daar een weg was. Die hield na een paar honderd meter op en daarna liepen we door het terrein. Hier en daar lag nog wat sneeuw, maar daar kwamen we eenvoudig doorheen.

 

Na vier uur lopen bereikten we de Peer Gynt Hytta.

De hut ligt achter een kloof waarin een beek tamelijk snel stroomde. We konden de kloof via een metalen brug oversteken. De structuur van de rotsen was heel indrukwekkend.

 

 

Omdat we een omweg hadden gemaakt en nogal wat moesten zoeken waren we pas na acht uur weer terug bij onze auto waar we het comfort van de autostoelen zeer konden waarderen. Het was een zeer inspannende wandeling geweest maar we hadden een prachtige dag gehad!

Karel en Tilly Jansen


terug naar Noorwegen