terug naar Noorwegen


Nordkapp (N)

De Noordkaap, of zoals de Noren schrijven: Nordkapp, is het noordelijkste puntje van Europa. Ten gevolge van de warme golfstroom is het klimaat er uitermate zacht. De Noordkaap ligt op 71 gr., 10 min, 21 sec. Op deze hoogte vriest het in b.v. Rusland of Canada in de winter rond de -50 graden Celsius, terwijl de Noordkaap ijsvrij blijft!

De Noordkaap zelf is een kale rots van 300 meter hoog. Gedeeltelijk in de rots en gedeeltelijk boven op de rots is er een riant onderkomen voor restaurants, postkantoor, bioscoopzaal, bars, enz. gebouwd. Zelfs een bruidssuite is er te huren. In de bioscoopzaal (met panoramascherm) worden prachtige films over de natuur rond de Noordkaap vertoond.

Deze plaats is een druk toeristencentrum. Cruise schepen leggen aan in Honningsvåg, waarvandaan de toeristen met bussen (wij telden toen 37 geparkeerde toeringcars) naar dit vermaakcentrum gebracht worden, om rond middernacht (hopelijk) de midzomernachtzon te zien. Rond de 21e juni (half mei tot eind juli) zie je de zon niet ondergaan. Dit schouwspel wordt hier door slechts 10 % van de toeristen gezien, want HET MOET WEL ONBEWOLKT zijn!! Anders zie je geen fluit.

Toen wij er waren was er dichte mist en stormde het! Toch was het wel een leuke belevenis. De reis ernaar toe is al de moeite waard.
De midzomernachtzon hebben we wel in Hammerfest gezien en later ook op andere plaatsen in Scandinavië, zoals Rovaniemi, Inari (Finland) en Karesuando (S). De zon blijft 's nachts gewoon schijnen. Als je maar een vrij uitzicht hebt en het onbewolkt is heb je jouw eigen middernachtzon. Heel apart! Daarvoor hoef je niet naar de Nordkapp.

Op het eiland zijn een aantal vissersplaatjes, waar zo'n 3800 mensen wonen. Het eiland is nu bereikbaar via een tunnel. Toen wij de eerste keer gingen in 1998 was er nog de veerboot.

Hieronder zie je de bekende ansichtkaart met foto's van 6 uur 's avonds tot 6 uur 's ochtends.  Het puntje op het vlakke gedeelte van de rots is de wereldbol, waarbij iedereen op de foto moet, zoals ook Inge in de mist en storm rond middernacht. 

   
Inge in een vliegende storm!

Rond het plateau is het veel mooier, zoals b.v. de Kirkeporten, met op de achtergrond de rots met het plateau. Dit is een zeer bijzondere rotsformatie. Ook de vissersdorpjes zijn leuk om te zien en het kost niets, in tegenstelling tot het bezoek aan het plateau met zijn vele bezoekers uit de hele wereld.

Inge en Leo


terug naar Noorwegen