terug naar Noorwegen


Lofoten (N)

De Lofoten met Vesterålen vormen samen een eilandengroep langs de kust van noord Noorwegen. De eilanden zijn verbonden door bruggen, een tunnel onder water en veerboten. Het bijzondere aan deze eilandengroep zijn de grillige bergen en de karakteristieke huizen die op palen langs de steile oevers zijn gebouwd. De bruggen zijn vaak zo hoog gebouwd, dat de cruise schepen eronder door kunnen. De Hurtigruten (een route van een veerboot/cruise schip van Bergen tot aan de Noordkaap en Kirkenes) loopt o.a. tussen deze eilanden door. Met de soms zeer nauwe doorgangen met steile bergwanden is het uniek om daar tussendoor te varen

De bevolking leeft van de visvangst en het toerisme. Vanaf de Lofoten worden walvis safari's gehouden. Een vissersboot brengt de toeristen de oceaan op om de walvissen te bekijken, die langs de eilandengroep trekken.  90% kans dat walvissen gezien worden (als de toeristen er niet bij zijn, wordt er nog steeds op ze gejaagd).

 
De foto toont huizen op palen langs de oever.

Het vissersplaatsje Nyksund is een zeer afgelegen dorpje. In 1977 vertrokken hier de laatste vissers en raakte het dorp in verval. Echter in 1998 is het dorp herontdekt en vestigden zich hier en daar wat kunstenaars,  er werden enkele van de vervallen gebouwen wat opgeknapt, waarin nu toeristen kunnen overnachten. In 2012 was een totaal vervallen gebouw vervangen (zie foto's), maar verder was het nu niet veel bijzonders meer. De vervallen gebouwen waren eigenlijk veel mooier.

     nyksund
Nyksund 1999                                                  zelfde plek Nyksund 2012

Inge en Leo


terug naar Noorwegen