terug naar Noorwegen


Briksdalbreen (N)

De gletsjer Jostedalbreen is een enorme ijsvlakte van 100 bij 15 km. Het is is op sommige plaatsen wel 500 meter dik.

Op veel plaatsen kunnen uitlopers of tongen makkelijk worden bezocht. Eén van die plaatsen ligt aan de noordkant van de gletsjer bij Olden.

briksdalbreen

Wie door het Ottadal vanuit het oosten over wegnr. 15 naar Olden gaat kan door deze tunnel rijden. Het alternatief is de oude Strynefjellweg, een niet verharde weg door een schitterend ruig gebied.

briksdalbreen

Vanaf Olden naar de gletsjer moet nog 23 km worden gereden. Een groot deel daarvan gaat langs Oldevatnet waarbij de gletsjer in de verte al te zien is.

briksdalbreen

Vanaf de parkeerplaats kan naar de gletsjer worden gelopen. Dat kost ongeveer 45 minuten, maar dan moet er niet te veel stil worden gestaan om te genieten van het indrukwekkende uitzicht.

Wie niet wil of kan lopen kiest natuurlijk voor vervoer met een wagentje. Tegenwoordig zijn die elektrisch aangedreven, de paardjes die vroeger de kar trokken zijn er niet meer.

briksdalbreen      briksdalbreen

Commentaar overbodig

briksdalbreen

Zelfs dit kleine stukje van de gletsjer maakt een geweldige indruk.

briksdalbreen

Een wandeling over het ijs kan ook nog. Het mag alleen onder leiding van een gids en met stijgijzers aan de schoenen en met een touw aan elkaar verbonden.

Oktober 2012
Tilly en Karel Jansen


terug naar Noorwegen