Scandinavië  - Finland - Åland


menu Finland

Akseli Gallen-Kallela

Åland Finse Provincie

Andreas Alariesto

zweden

Duivelsketels

Glas, Oiva Toikka

Helsinki

Kerimäki

Kotka

Kuhmo

Kuopio

Natuurpark Koli

Parikkala

Raatte

Rotstekeningen Hossa

Suomussalmi

Vuonisjärvi

Wilderniskerk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Iets over Åland (FIN)

Åland is een eilandengroep die een autonome status binnen Finland heeft.
Åland heeft een eigen parlement, een vlag en volkslied. De postdienst van Åland geeft ook postzegels uit. Het volkslied van Åland staat op de website pagina Traditionele Feesten.

De postroute van Turku in Finland naar Stockholm in Zweden liep vroeger over Åland. Er is zelfs een klein museum aan gewijd en ter herinnering is er nog een jaarlijkse roeiwedstrijd tussen Grisslehamn in Zweden en Eckerö in Åland.

De websites op internet eindigen met .ax. Ook de kentekenplaten van auto's zijn Ålands. Vanuit Stockholm, Kapellskär en Grisslehamn in Zweden gaan veerdiensten naar de archipel van Åland. Ook vanuit Finland en Estland zijn er veerdiensten.
Op Åland vind je goede wegen en op veel plaatsen zijn er fietspaden. Langs de wegen is een rijke plantengroei met veel orchideeën. Het is er heerlijk rustig. We zagen er dagelijks reeën, kraanvogels en soms zeearenden.

Er is een goed georganiseerd vervoer tussen de eilanden. De dienstregelingen vind je op www.alandstrafiken.ax.
De winkels waar je in euro's kunt betalen zijn goed voorzien. Niet elk dorp heeft een winkel, soms moet je grote afstanden rijden.

Åland heeft een oude rijke geschiedenis waar meerdere landen bij betrokken zijn geweest. Bekend zijn Zweden en Finland, maar ook de Russen zijn er de baas geweest. In de Middeleeuwen kwamen er ook nog Oost-Friezen, Denen en Duitsers.
Natuurlijk moeten we ook de Vikingen niet vergeten!

Arie en Adrie

aland

aland

aland

aland

aland