Nieuwsbrief 


logo

SCANDINAVISCHE VERENIGING TWENTE

Nieuwsbrief no. 10, oktober 2021


Inhoud

- Bericht van de voorzitter
- Kalle Moraeus
- Mijn eerste indrukken van Zweden


Van de voorzitter 

Hoewel ik probeer vol te houden het meest gebruikte woord van de afgelopen 21 maanden in mijn teksten te vermijden ontkom ik deze keer niet aan een afgeleid woord: versoepeling!

Het begint erop te lijken dat we onze gewone verenigingsactiviteiten binnenkort weer kunnen starten. Het bestuur komt deze maand voor het eerst sinds begin 2020 weer een keer bij elkaar en het belangrijkste gespreksonderwerp zal de herstart zijn. We gaan zorgvuldig afwegen welke risico’s er spelen en met welke regels we rekening moeten houden. We houden u op de hoogte.

Terugdenkend aan de zomer komen er herinneringen van vorige zomers boven. Onderstaande foto maakte ik op 5 juni 2013 van onze kleine caravan (2 meter hoog met ingeklapt dak en 2 meter breed) op de veerboot van Hjelmeland naar Nesvik in Noorwegen en onderweg van Preikestolen Camping naar Kinsarvik.
Ons rijdend vakantiehuisje viel in het niet bij de grote campers op de kleine veerboot. We hopen in 2022 weer een reis te maken in onze favoriete vakantielanden: Scandinavië!

veerboot

Karel Jansen


Kalle Moraeus

In onze serie over Zweedse muziek is deze maand Kalle Moraeus de hoofdpersoon. Net als Helen Sjöholm, die we de vorige maand als hoofdpersoon in deze rubriek hadden, is Kalle Moraeus een lid van Benny Anderssons Orkester (BAO) die ook een eigen carrière heeft.

Karl (Kalle) Anders Moraeus werd geboren in Mora op 15 juli 1963 en naast zijn activiteiten in BAO speelt hij ook in Orsa Spelmän, een volksmuziekgroep.Kalles vader Erik was ook musicus en zijn broers Per Erik en Olle zijn ook actief in de muziek.
Kalle werd opgeleid aan de Musikhögskola in Göteborg en was daarna een tijd lid van het Koninklijk Filharmonisch Orkest. Hij speelt viool, citer, gitaar en meer snaarinstrumenten. Naast zijn muzikale activiteiten presenteert hij radio- en tv-programma’s met een muzikaal tintje.

In 2010 was hij tv-presentator van Allsång på Skansen.

In 2015 presenteerde hij op de radio Sommarpratare, een interviewprogramma met diverse gasten. Van 2010 t/m 2017 had hij het tv-ptogramma Så ska det låta, uiteraard over muziek.

Van 2011 t/m 2017 was hij de gastheer op tv in Moraeus Med Mera, ook een muziekprogramma.

Kalle is in meerdere opzichten een opmerkelijk persoon. In de hoes van de cd Kalle Moraeus Underbart (210) bedankt hij Sony voor het feit dat zij de plaat uitbrachten. Hij is tenslotte “maar een mannetje van 46 jaar, 160 cm groot en meer dan 100 kg!”. Aan dat gewicht deed hij iets: in 2018 deed hij als Bekende Zweed mee aan het Zweedse tv-programma The Biggest Loser. Hij raakte meer dan 25 kg kwijt!

Onze cd-collectie bevat de volgende albums van Kalle Moraeus
1991 Kalle Moraeus
2010 Kalle Moraeus Underbart
2013 Komma Hem
2014 Kalles Bästa

Tussen 1991 en 2020 maakte hij ook albums met anderen. Die hebben wij (nog) niet kunnen vinden.

muziek muziek muziek muziek muziek

Als u de muziek van Kalle Moraeus wilt horen en geen tijd heeft om in Zweden naar een cd te zoeken kunt u via internet veel vinden. Er zijn veel filmpjes op YouTube. Als u de zoekterm ‘youtube kalle moraeus’ gebruikt vindt u al snel een hele reeks. Vaak zijn het registraties van optredens, soms al heel oud.

Een andere mogelijkheid is de muziekdienst Spotify. Die moet u downloaden en op uw computer installeren. Daarna kunt u een account aanmaken. Dat is gratis maar u krijgt dan wel af en toe een reclame te zien. Wilt u geen reclame dan is een betaalde dienst mogelijk.

We geven nog een paar tips voor uitzonderlijk mooie liedjes die wij zeer waarderen:

Beatrice van de cd Kalle Moraeus uit 1991. Dat nummer werd geschreven door Benny Andersson en Björn Ulvaeus

Slingan, ook van de cd Kalle Moraeus

Midnattsdans Helen Sjöholm met Kalle Moraeus (kies de uitvoering van de cd BAO!)

Till min dotter van de cd Kalles Bästa

Veel luisterplezier!

Tilly en Karel Jansen


Mijn eerste in drukken van Zweden in 5 delen door
Carl-Doen ten Cate

Deel 5

Hieronder staan December-indrukken. Het is nu (nog) december. Het was een bijzondere maand.  Op de 1e waren we in Restaurant & Pizzeria Alexandra in Kungsängen (een buurgemeente), waar we middels een 5-mans orkest naar jazzmuziek konden luisteren tijdens het eten. We zaten vlakbij het podium, en hebben nog met enkele orkestleden gepraat. Eén hadden we ’s ochtends nog op de televisie gezien.

doen

Op 4 december zijn we met vrienden in een openluchtmuseum (Skansen) in Stockholm geweest, waar we o.a. een meubelmakerij hebben bezocht. Toen we dichtbij het Centraal Station waren, om 17 uur, was er op Sergels Torg een internationale markt, met kramen uit Engeland, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Polen en ook Nederland.
Daar kochten we een baby Edammer en aten we poffertjes (Dutch pancakes).
Op 5 december zijn we met dezelfde vrienden naar een Kerstgala  in Globen Annex geweest. Een zaal met 1000 mensen, met lopend buffet en levende muziek. Naast veel hardrock hebben we ook een kerstlied gehoord. Iemand vroeg mij of ik banaan in Nederland geproefd had. Ik zei dat ik niet wist dat daarmee hash roken bedoeld werd. Voor kenners duurde het feest tot  1:30 uur, maar wij gingen om 11:30 al weg.
Op 6 december gingen we om 14:00 uur met de bus naar Norrtälje voor de kerstmarkt. Een daarna met de boot naar het eiland Gräddö voor een lopend buffet in het Restaurant Fejans Krog. Tussen 8 en 18 december scheidden Ursula’s en mijn wegen,  omdat ik in Holland was. 

Daar heb ik op 12 december het Luciafeest gevierd met de Skandinavische Vereniging Twente. Er was een gemengd duo met accordeon en viool, en ze brachten Zweeds volksmuziek ten gehore.

Toen ik terug in Zweden was, was het om 15 uur al donker.
Op 21 december zijn we naar een concert (Kerst in Bethlehem) van Carola (Häggquist) geweest. Eén van de meest bekende zangeressen in Zweden, die eens hun nationale songfestival gewonnen heeft. Ze liet ook een indrukwekkende tenor Paul Pot zingen.
Kijk op internet door paulpot in te tikken en kijk en geniet en luister naar een You Tube video.
En op kerstavond (24 december) hebben we bij de oudste dochter van Ursula kerstfeest gevierd. Er kwam een heuse kerstman binnen, en er waren naar schatting wel 30 pakjes, de meeste voor de 4 aanwezige  kinderen.
Sinterklaas kennen ze niet. Maar wel kennen ze deze pakjesavond, zonder gedichtjes. En op de pakjes staat  bijv. “God Jul, Gustav, önskar mormor”, wat betekent ”Een goed kerstfeest, Gustaaf, wenst grootmoeder”. 
Na afloop met de auto naar huis zonder dat ik van een druppel (nou ja...) van de rijkelijk aanwezige drank had kunnen genieten. En dan is het eindelijk kerst. Rustig aan, met een wandeling met z’n tweetjes in de sneeuw. Het was me een maandje wel, en dan heb ik nog niet eens de bezoeken over en weer vermeld.

We wensen iedereen nog en goed uiteinde en een goed begin van het nieuwe jaar.

Hartelijke groeten van Carl-Doen en Ursula

doen doen
- Gamla Stan, Stockholm in december
- Luciafeest SVT 2011


Reageren kan ook via "Ledencontact" of gebruik het Berichtenformulier.


logo

Scandinavische Vereniging Twente

Website:
webmaster@svtwente.nl

Secretariaat:
secretaris@svtwente.nl