Boekennieuws 


 

 

Scandinavisch Boekennieuws

Uitleen exemplaren

Deze boeken zijn te reserveren op een clubavond. Zie onze Agenda.

 

Van de serie På  Fjälltur pin

Padjelanta

fjalltoer

 

 

Van de serie På Fjällturpin

Kungsleden

fjalltoer

Van de serie På Fjällturpin

Sarek

fjalltoer

Van de serie På Fjällturpin

Abisko

fjalltoer

De Vader

Treurspel in drie bedrijven van August Strindberg.
Herzien en opnieuw uitgegeven in 2021

de vader

Portret van Zweden

Een boek van J. Dominicus
Een reisboek waarin een portret van Zweden wordt geschilderd

portret

Ik zing in een andere taal pin

Een tweetalige gedichtenbundel (Zweeds en Nederlands naast elkaar) van
Jila Mossaed.

Uitgever Wilde Aardbeien, die naar het Nederlands vertaalde Scandinavische literatuur uitgeeft.

jila

Zuid-Noorwegen

Oslo en de fjorden

noorwegen

Zweden

Deze gids laat u kennismaken met Zweden en zijn inwoners. Met mooie plekjes en bezienswaardigheden.

zweden

De Outdoorwaanzin, door Are Kalvø

Are Kalvø is een populaire Noorse stand-up-comedian. Hij is opgegroeid op een boerderij op het Noorse platteland. Zoals zovelen trekt hij naar de stad. Eenmaal volwassen zijn er velen die op latere leeftijd gegrepen worden door het buitenleven. Vrijwel iedereen die hij kent heeft al meerdere kleinere en grotere tochten in de natuur gemaakt. Hij niet. Het trekt hem niet. Hij houdt van het stadsleven en de uitgaansmogelijkheden. Kalvø is wel gefascineerd door het fenomeen en besluit te onderzoeken of de trek naar buiten hem ook te pakken weet te krijgen. In "De outdoorwaanzin" doet hij verslag daarvan.

"De outdoorwaanzin" is vlot geschreven, ook leerzaam, maar vooral humoristisch, soms onweerstaanbaar grappig. De prachtige foto’s en de leuke tekeningen maken het compleet. Een heerlijk boek voor als je tussendoor iets luchtigs wilt lezen!

outdoor

LEWERENTZ, door de ogen van de architect,
door Peter Timmerman.

De Zweedse architect Sigurd Lewerentz (1885-1975) was een man van weinig woorden, in het boek wordt zijn werk dan ook in woorden en vooral in veel beelden besproken.
Veel foto’s zijn gemaakt door de architect zelf, de rest door de auteur.

Veel foto’s zijn in zwart-wit, andere in sobere kleuren. Dit volgt de stijl van zijn werk, eenvoudig maar toch heel stijlvol, met veel aandacht voor vormen, en voor licht en donker en ook voor details.
Het boek is in twee talen geschreven naast elkaar, Nederlands en Engels.
Voor geïnteresseerden in fotografie en architectuur, is dit een interessant boek dat uitnodigt om in Zweden op zoek te gaan naar Lewerenz.

Uitgegeven bij: Stichting Architectuur in Beeld.
ISBN 978-90-9031506-5

boek

Altijd Lapland, door Gerrit Jan Zwier

“Lapland heeft Gerrit Jan Zwier altijd gefascineerd. De ruimte, de weidsheid, de toendra, de bossen, het rendiervolk, de vogels, de flora, de geschiedenis.

Veel nadruk legt hij op wat Nederlanders en Lapse schrijvers in de loop der tijden over Lapland hebben geschreven. Aanvankelijk keek men neer op de Lappen en griezelde men van de stank en smerigheid in hun tentenkampen. Meer romantisch aangelegde reizigers schetsten een heel ander beeld – zij waren juist vol bewondering voor de wijsheid en magische kennis van dit natuurvolk.”

Uitgever: Altas
ISBN 9789046702154

altijd lapland

Er gaat niets boven Zweden, door Gerrit Jan Zwier

Zweden is gezegend met adembenemende landschappen, zowel in het hoge noorden als in het zuiden, een rijke geschiedenis, kunst en cultuur en vriendelijke bewoners.
Om het land in al zijn glorie te leren kennen liet Gerrit Jan Zwier zich leiden door twee ideale gidsen: op het land door de naturalist Carolus Linnaeus (1707-1778) en in de lucht door Nils Holgersson, de hoofdpersoon uit Nils Holgerssons wonderbare reis van Selma Lagerlöf (1858-1940).
Vanuit deze twee perspectieven maakt de lezer kennis met de schoonheid van Zweden, van Skåne tot Lapland en van Dalarna tot Gotland en Öland.

Uitgever: Altas
ISBN 9789045028668

zweden

- De zeven broers, van Aleksis Kivi

Het boek is een metafoor voor de verzelfstandiging van Finland (op 6 december 100 jaar geleden).

Opnieuw vertaald, Uitgeverij: Athenaeum

zeven broers
klik voor uitgebreide informatie

- De kat van Dovre en andere Noorse volkssprookjes,
van Asbjørnsen en Moe

De kat van Dovre en andere Noorse volkssprookjes bevat 35 sprookjes uit de beroemde verzameling van de Noorse auteurs Peter Christen Asbjørnsen (1812-1885) en Jørgen Moe (1813-1882).

Uitgeverij: Wilde aardbeien

kat

- Thuis in Noorwegen, Nederlandse emigranten vertellen,
door Jeannet Appelo

Uitgever: Vandorp Uitgevers

appelo

- De Paarden van Tarkovski

Pia Tafdrup
Ik zie mijn leven als een getuigenis van de tijd waarin ik geleefd heb en ook al maak ik gebruik van mijn eigen leven, ik geloof dat het zo algemeen is dat anderen er hun eigen leven in kunnen lezen, zodat het een herkenning wordt van de tijd.

Uitgeverij: Wilde aardbeien

paarden

- Tussen de Rendieren Geboren

Lillian van Bael
De vlucht is het eerste deel uit de reeks Tussen de rendieren geboren, dat zich afspeelt tijdens de Grote Noordse Oorlog rondom het jaar 1700. Voor de Sami (in de volksmond Lappen genoemd) is dit een moeilijke tijd. Ze overleven dankzij hun rendieren en trekken hiervoor naar voedselrijke gebieden. Hun nomadische bestaan in Noorwegen wordt echter bemoeilijkt door de oorlog en door boeren die zich in toenemende mate in het trekgebied van de rendieren vestigen.

Uitgever: Palmslag

rendieren

- Zwarte Ogen, door Thijs Feuth

Karel Marsman, een uiterst succesvolle advocaat met uitzicht op een leerstoel aan de universiteit, stopt plotseling met zijn werk en onttrekt zich aan het maatschappelijk bestaan door, zonder zijn vrouw er vooraf van op de hoogte te brengen, naar het noorden te reizen.

Uitgever: De Arbeiderspers

zwarte ogen

- Qivittoq, Verhalen uit Groenland

Ole Korneliussen
Qivittoq. Verhalen uit Groenland bevat vijf korte verhalen van de Groenlandse auteur Ole Korneliussen (*1947). De verhalen verschenen oorspronkelijk in 1992 onder de titel Uumasoqat (Het andere dier) en werden door de auteur zelf in het Deens herschreven (Det andet dyr, 1998). De bundel werd in 1999 genomineerd voor de Literatuurprijs van de Noordse Raad.

groenland

- Zweden - Het land van Johnny Ohlsson en de raggarbilar

Zweden is een raadselachtig land, dat zijn geheimen niet snel prijsgeeft. Fotograaf en schrijver Peter Timmerman doorkruist het  land op zijn fiets en legt niet alleen de intieme natuur vast, maar ook steden, dorpen en het sobere winkeltje van Johnny Ohlsson. Leuk boekje. Een aanrader!

zweden

- Cool - Wat wij kønnen leren van Scandinaviërs

Een boek vol inspirerende verhalen waarom ze in het Noorden zo goed zijn in design en nieuwe technologie, een minister op een werkdag na de lunch gerust gaat zwemmen met  haar dochter, enz. Leuk en interessant boek van Martin Vos, Gert-Jan Hospers en Marco Krijnsen.

cool

Danmark (Deenstalig), door

 

geen foto

Er was eens, Noorse volkssprookjes, door

 

geen foto

Fins landschap, door

 

geen foto

Flanör i Malmö,
door
Bengt E. Richter & Vagn Jakobsen

 

malmo

Gotland (Zweedstalig), door

 

geen foto

Leonara, door ???

 

leonora
juiste boek????

Met witte bussen naar de vrijheid, door Arie Wolfert

Een van de grootste reddingsacties tijdens de Tweede Wereldoorlog was 'Het witte bussen-plan'. Op initiatief van Noorwegen en Denemarken werd een reddingsplan opgesteld. Met als doel om - voor de ineenstorting van het Derde Rijk - de Noorse en Deense gevangenen uit de Duitse kampen, gevangenissen en tuchthuizen op te halen.
Het Zweedse Rode Kruis o.l.v. Folke Bernadotte heeft dit plan in het voorjaar van 1945 uitgevoerd. Hierover is regelmatig met Himmler onderhandeld.
Met dit plan zijn meer dan 15.000 gevangenen in wit geschilderde bussen naar Zweden gebracht. Ongeveer de helft van deze gevangenen waren Noren en Denen.
Ook werden vele niet-Scandinaviërs uit de kampen bevrijd, waaronder meer dan 800 Nederlandse gevangenen. Een deel van deze gevangenen had in Kamp Vught gezeten.

witte bussen

Norwegian folklore, door

 

geen foto

Stockholm (Zweedstalig), door

 

geen foto

Tainaron, door Leena Krohn

Post uit een andere stad.
Deze briefroman van de Finse schrijfster Leena Krohn (1947) ) biedt een eerste kennismaking met het oeuvre van een auteur die wel als een van de meest eigenzinnige stemmen in de Finse literatuur wordt beschreven. Het is de vijftiende uitgave van uitgeverij Wilde aardbeien die gerenommeerde of veelbelovende auteurs uit Scandinavië die in Nederland nog onbekend zijn publiceert.

Tainaron

Vikingar (Zweedstalig), door

 

geen foto

Diverse bladen

 

geen foto

terug naar boven

logo