terug naar Archief


LEZINGEN EN BIJEENKOMSTEN VAN 2012

map

- 13 januari 2012 Rob Reijnen: "Artica/Antarctica"Rob

De natuurfotograaf Rob Reijnen nam ons mee op reis naar een aantal heel koude plekken op onze aardbol t.w. Antarctica, speciaal om daar een bezoek te brengen aan de keizerpinguins. Verder gingen we naar South Georgia en daarna naar de andere zijde van onze planeet t.w. Hokkaido (Japan), Alaska, Spitsbergen, Canada, Varanger (Noorwegen) uiteraard steeds in de winter. Hoe dit eruit zag toonde Rob ons op enthousiaste wijze op deze avond.

In september 2011 is zijn nieuwe boek uitgekomen, wat hij samen met Jan Vermeer heeft gemaakt, getiteld "Inspired by nature". Dit boek nam hij mee en was voor hen die hierin geInteresseerd waren te koop voor 35 euro. Het boek is niet in de reguliere boekhandel te koop omdat het als een B to B boek wordt uitgegeven. Nadere informatie over de spreker is te vinden op zijn website: www.robreijnennatuurfotografie.nl .

- 11 februari 2012 Algemene ledenvergadering en na de pauze een lezing van Bob Verschoor: "Een zomercursus in de Höga Kusten"bob verschoor

Afgelopen zomer heeft Bob deelgenomen aan een zomercursus in de Höga Kusten in Zweden. Het doel van deze cursus was een kennismaking met de streek in Angermanland, de Höga Kusten in het bijzonder, haar cultuur, natuur en geologie. De Höga Kusten is zeer interessant, omdat het land uit de zee omhoog komt, nog steeds met ongeveer een centimeter per jaar, wat voor de geologie enorm snel is.
De zomercursus werd georganiseerd door de Hola Folkshogskola en duurde vijf dagen. Met dagelijkse excursies heeft hij de streek leren kennen. De cursus was geheel in het Zweeds.
In de lezing gaf hij een beeld van de Höga Kusten, en daarnaast vertelde hij wat over Folkshogskolar in Zweden en de mogelijkheden om er een zomercursus te volgen.

- 9 maart 2012 Wouter Schmidt: "Scandinavische componisten en hun muziek"wouter schmidt

Wouter Schmidt studeerde viool en altviool aan de Conservatoria van Amsterdam en Rotterdam en combineert zijn freelance muzikale werkzaamheden in de Nederlandse Symfonieorkesten en in kamermuziekverband met het opzetten, organiseren en (bege)leiden van reizen voor verschillende reisorganisaties. Daarnaast schrijft en houdt hij muzikale toelichtingen, geeft muziekcursussen en houdt lezingen. Wouter heeft een grote passie voor de Scandinavische landen en was er veelvuldig te gast als toerist, maar tegenwoordig ook meerdere keren per jaar als reisleider. Aan de hand van enkele mooie muziekfragmenten vertelde Wouter ons voor de pauze het een en ander over de Hardanger viool en de Noorse componisten Ole Bull en Edvard Grieg - de componist van ondermeer de toneelstuk bij Ibsen's Peer Gynt en prachtige liederen - en na de pauze over Finland's grote muziekdichter Jean Sibelius, die eveneens schitterende liederen en het indrukwekkende orkestwerk Finlandia componeerde.

- 13 april 2012 Rik Goedman: "Scandinavisch Design"rik goedman

Rik Goedman vertelde ons wat over het Scandinavisch meubeldesign. Vragen die aan de orde kwamen, waren:

- Is design voor iedereen of alleen voor een enkeling?
- Bestaat er een "Scandinavisch Design"?

Hij ging in op de kenmerken en de achtergronden van het ontwerpen en de fabricage van Scandinavische meubelen. Veel bekende en minder bekende stoelen passeerden de revue.

- 11 mei 2012 Gerrit Jan Zwier: "Altijd Noorwegen"gerrit jan zwier

De avond werd begonnen met luisteren naar het noorse volkslied vanwege de aanstaande viering van de Noorse "Nasjonaldag" op 17 mei. In de pauze was er daarom gebak.

Noorwegen is een oude liefde van Gerrit Jan Zwier sinds hij het, liftend langs de eindeloze kust en door het Lapse binnenland, ontdekte. Hij verkende de landschappen, eilanden en uithoeken van zuid naar noord, vaak te voet, maar ook met de auto en per schip. Onderweg bezon hij zich op de Noorse volksaard - al eeuwenlang bewonderen Nederlanders de taaiheid en wilskracht van de Noren die zich in een woeste natuur wisten te handhaven -, het "noordelijk gevoel" en de lokroep van het noorden. Het blijft wonderbaarlijk dat de misdaadliteratuur hier tot bloei kwam, in de talloze vredige provinciestadjes waar in werkelijkheid de diefstal van een skistok al een sensatie zou zijn. Niets ligt voor de hand in een land waarvan de bewoners een "romantisch hart" en een "koele geest" zouden hebben. Hij gaf een boeiend verslag van zijn ervaringen.

Gerrit Jan Zwier is antropoloog en geograaf, gespecialiseerd in noordelijke gebieden. Hij is onder meer de auteur van Het noordelijk gevoel, De knoop van IJsland en Altijd Lapland.

- 15 juni 2012 De Sankt Hansviering ging niet door ten gevolge van onvoldoende opgaven. In plaats daarvan vond een officieuze bijeenkomst plaats bij de familie Ebbens thuis.

- 14 september 2012 Niels Rambags: "Groenlandse taalpolitiek - strijd tussen Groenlands en Deens"groenland

In Groenland wordt zowel Groenlands als Deens gesproken. Groenland heeft als onderdeel van het Deense Koninkrijk de afgelopen decennia steeds meer zelfbestuur gekregen (en in een referendum in 2009 aangegeven nog meer zelfbestuur te willen) en heeft daardoor ook steeds meer een eigen taalpolitiek kunnen voeren. Deze taalpolitiek van de afgelopen decennia conflicteert echter nogal eens met de taalsituatie van de verschillende inwoners in Groenland. In deze lezing werd er uitgebreid stilgestaan bij de taalpolitiek en de taalsituatie in Groenland en hoe die tot stand is gekomen. Daarnaast werd er ter inleiding een algemeen beeld geschetst van de sociaal-economische situatie van Groenland, aangevuld met beeldmateriaal, gemaakt in de zomer van 2010.

Niels Rambags (1976) behaalde in 2000 zijn doctoraaldiploma Sociale geografie en planologie aan de Universiteit Utrecht met een afstudeerscriptie over de Faeroer, waarover hij al eerder een lezing heeft gegeven voor verschillende Scandinavische Verenigingen in Nederland. Naast zijn werk als Studieadviseur bij de Rijksuniversiteit Groningen studeerde hij Scandinavische talen en culturen (hoofdtaal Deens) en behaalde in 2011 zijn bachelordiploma met een afstudeerscriptie over Groenlandse taalpolitiek.

- 12 oktober 2012 Koos Sluiter: "Omfietskunst"omfietskunst

Wijnkenner Nikolaas Klei introduceerde het begrip "omfietswijn" voor een wijn waarvoor het loont om even om te fietsen. Afgelopen zomer ontdekten Koos en zijn vrouw in Zuid-Jutland "omfietskunst": kunst waarvoor je van de doorgaande route afwijkt omdat het loont extra tijd en kilometers te investeren. De kunst diende zich aan toen ze vanwege het slechte weer na een verblijf in Ribe er van afzagen om door te gaan naar Skagen; ze gingen terug, naar Tonder. In Ribe hebben ze de domkerk bezichtigd die vooral bekend is vanwege de moderne kunst in het koor van de kerk: schilderingen, glas-in-loodramen en mozaieken van de hand van Carl-Henning Pedersen. Verder is de kerk zelf overigens ook een bezichtiging waard, net als de Catharinakerk en het kunstmuseum met vooral kunst uit de 19e eeuw. Vanuit Ribe is Herning, waar een museum aan het kleurrijke werk van Pedersen is gewijd, niet meer zo ver: het gebouw alleen al is bijzonder. Bovendien is naast het museum een beeldentuin met moderne kunst te zien. Vanuit Ribe ging het richting Tonder. Je komt dan langs de abdijkerk van Logumkloster waar religieuze kunst van grote schoonheid is te vinden. In Tonder en het vlakbij gelegen Mogeltonder zijn protestantse kerken te vinden waarvan de interieurs onwaarschijnlijk rijk beschilderd zijn. De reliefs en het houtsnijwerk van de altaren zijn een lust voor het oog. Tonder heeft naast het streekmuseum een bijzonder museum in een voormalige watertoren met werk van meubelontwerper Hans Wegner. Net even ten zuiden van de Deens-Duitse grens vind je in Seebull het Emil Nolde-museum. Het museum ligt echt "weg van de snelweg": je begint daar te begrijpen waarom Nolde zo aan zijn geboortegrond verknocht was. Opnieuw een belevenis. Vanaf Flensburg "omfietsen" naar het westen en je hebt 200 km omfietskunst.

- 9 november 2012 Jannie Jensma-Dijkema: "Peer Gynt"ibsen

Peer Gynt is geschreven door Henrik Ibsen, de grootste toneelschrijver van Noorwegen. Hij schreef het in 1867 als een groot lyrisch gedicht. Pas later werkte hij het om tot een toneelstuk, een liefdeskomedie. Tot op de dag van vandaag wordt het in vele talen en bewerkingen op toneel gezet. Peer Gynt is op zoek naar zichzelf. Voortdurend denkt hij dat hij helemaal zichzelf is, zich niet bewust van het feit dat hij een rol speelt. In het stuk zien we hem in allerlei rollen opereren. Ondertussen gaat het om de vraag: wie ben ik? Het verhaal is de ontwikkelingsgang van Peer Gynt. Helemaal aan het eind vindt hij zichzelf dankzij Solveig - zij heeft altijd geweten wie hij eigenlijk is. Op deze "Peer Gynt-avond" kregen we het verhaal van Peer te horen - samengevat en in fragmenten voorgelezen. Ter inleiding hoorden we iets over Ibsen en zijn plaats in de Noorse letterkunde.

- 15 december 2012 Luciavierng in de Stefans-Hof te Bornelucia

Het jaar werd afgesloten met de traditionele Luciaviering. In de feestelijk versierde zaal van de Stefans-Hof in Borne verzorgde Anneke Goudkuil met haar trekharmonica het muzikale gedeelte. Erg sfeervol. Zelfs kwamen hier en daar de voetjes van de vloer en kreeg een groot aantal liefhebbers dansles op de muziek van haar trekharmonica. Evenals vorige jaren had Karen Ebbens ook nu weer de tåg georganiseerd. Er deden dit keer ook flink wat kinderen mee. Het is bewonderenswaardig dat ieder jaar weer zo'n feestelijke optocht samengesteld kan worden. Ook werd er prachtig gezongen. Het lekkers dat door enkele dames was gebakken ging er in als Zweedse koek. Ook de traditionele Glögg werd uiteraard weer geschonken.
Een mooi kerstverhaal over "Pettson en zijn kat" (van Selma Lagerlöf), voorgedragen door Bouke Wouda, trok de volle aandacht van de kinderen (en volwassenen), waarbij mooie beelden werden vertoond op het projectiescherm. Al met al weer een avond waar we met plezier op kunnen terugkijken.


logo

terug naar Archief