terug naar Archief


LEZINGEN EN BIJEENKOMSTEN VAN 2008

map

- 18 januari 2008. Toen beet ons lid Eelke Veldman de spits af met een lezing over de Zweedse schilder Anders Zorn (1860-1920)
Anders Zorn, zo vertelde Eelke, groeide op in een klein dorp bij Mora in Dalarna. Dankzij een kleine erfenis, van zijn vroeg gestorven vader, kon hij naar een school
zorn in Enköping, waar hij de eerste lessen in tekenen kreeg. Ook werd hij gestimuleerd zijn liefde voor het houtsnijden te ontwikkelen. Een aantal jaren volgde hij traditionele lessen voor Schone Kunsten aan de Koninklijke Academie in Stockholm. Daarna stak hij zijn licht op in allerlei landen in en buiten Europa.
Hij maakte kunstwerken over tal van onderwerpen uitgevoerd met verschillende technieken, waarvoor hij zonodig bij andere kunstenaars in de leer ging. Het gemak waarmee hij schilderde bezorgde hem de faam van 'de Rembrandt van Zweden', waardoor hij in de gelegenheid werd gesteld om een groot aantal portretten te schilderden van prominenten der aarde. Dit leverde hem veel geld op. Geld dat hij investeerde in een aantal prachtige gebouwen waarin hij uiteenlopende collecties van zijn werk onderbracht. Eelke had zijn lezing weer gedegen voorbereid. We kregen bij de plaatjes die hij ons liet zien dan ook vele interessante wetenswaardigheden te horen.

- 15 februari 2008 De ALGEMENE LEDENVERGADERING
Wij keken na de pauze naar een videofilm over de HURTIGRUTEN.
hurtigrutenDeze veerdienst die langs de Noorse kust van Bergen naar Kirkenes aan de Russische grens vaart, is van oorsprong een postlijndienst. Deze lijndienst bestaat al sinds 1893 en vaart deze route zeven dagen per week heen en terug. Vliegtuig, trein en auto hebben het belang van deze postdienst in de loop der jaren sterk verminderd. Telefonie, geasfalteerde wegen, tunnels en in de huidige tijd de computer en het snelle internet deden naar nog een schepje bovenop.
Intussen wordt dan ook het accent steeds meer verlegd van post- en vrachtvervoer naar het toerisme. Vooral de accommodatie aan boord verschuift steeds meer van het spartaanse karakter van voorheen naar meer luxe verblijven voor de vakantievierende toerist. Bovendien worden onderweg verschillende uitstapjes en excursies aangeboden. Het is en blijft een fascinerende tocht langs die lange kust van Noorwegen, waarvan we met deze film een goede indruk kregen.

- 14 maart 2008 Janneke en Bertus van der Woude boeiden ons op met een schitterend fotoklankbeeld met de titel: Van het voorjaar naar de zomer in Zweden.
De aanwezige 51 leden en 9 gasten, begonnen met voorjaarsbeelden op Öland, dat voor het grootste deel bestaat uit een vrijwel vlak kalksteenplateau. bloemDe rondtocht in vogelvlucht leerde ons veel over de natuur en cultuur van dit eiland. Ook zagen we nog overblijfselen uit de tijd van de Vikingen, interessante ruïnes van de prehistorische burchten en karakteristieke kerkjes. Natuurlijk ontbraken de vele bekende houten windmolens niet.
Na de pauze kregen we een indruk van een kajaktocht op de meren Västra Silen en Östra Silen vlakbij de Noorse grens. De tocht ging door doodstille bossen en over eilandrijke meren. De ene keer met zon en een spiegelglad water dan weer met wind en hoge golven en soms wat regen, maar dat heeft juist zo zijn eigen bekoring. De stille sfeer van de meren en wat daar groeit en bloeit, kwam in beeld en geluid tot uitdrukking. Een boeiende lezing en presentatie die zeker voor herhaling vatbaar is.

- Zondag 13 april 2008 vierden we het 6e lustrum op de Holterberg en in de Viersprong te Markelo.
Het Bestuur en de Lustrumcommissie van de Scandinavische Vereniging Twente nodigden de leden uit voor de feestelijke viering van het zesde lustrum van de Vereniging. Het was de lustrumcommissie die voor het programma had gezorgd zowel in voorbereiding als in uitvoering. Met een persoonlijk welkomstwoord werden we op de Holterberg ontvangen met koffie, thee en versgebakken versnaperingen. De neerstromende regen mocht de pret niet drukken. Ook de oprichters en ereleden van onze vereniging Barbro Hilwig en Ulla Brasz waren van de partij. Te voet of per huifkar ging het na de koffie over de Holterberg om ons daarna weer te verzamelen in de Viersprong onder Markelo. Daar werden groen en bloemen getransformeerd in kleurige slingers en haarkransen. De een was er handiger in dan de andere, maar het plezier was er niet minder om. Dat alles werd opgeluisterd met de vrolijke Scandinavische klanken van het energieke trio Gamle Polare.
Hierna smaakte het uitstekende buffet des te beter er werd het tijd voor de voorzitter om een ieder en dat waren er velen, te bedanken voor zijn maar vooral haar inzet voor deze geslaagde dag.

- 16 mei 2008 Norges nasjonaldag vierden we op met Fred Geers, die ons meenam op een eindeloze tocht naar fjorden, sneeuw- en ijsvelden in het noorden
De Noorse fjorden, vaak diepe insnijdingen van machtige rotspartijen, geven Noorwegen een specifiek karakter, dat maar op weinige andere plekken op aarde is terug te vinden. bergHet toerisme in Noorwegen begon, zo vertelde de heer Geers, in de westelijke fjorden. Het waren de Engelsen die dit als een gemakkelijk per boot bereikbaar reisdoel, ontdekten. Voor ons Nederlanders is Noorwegen steeds beter per eigen auto bereikbaar geworden. Wie wil, kan de fjorden volledig over land bereiken. Bij Oslo in het zuiden van het land doet zich al de eerste fjord aan: de Oslofjord. Deze brede fjord biedt al de weidse blikken over het water die Noorwegen zo uniek maken. Ook de stad is trouwens de moeite van een bezoek waard. Als route, door het Noorse bergland, is de weg van het avontuur over Hemsedal populair. Ook de Hardangerfjord met zijn zuidelijke zijtak, de Sørfjord en de langste fjord, de Sognefjord trokken in de lezing aan ons oor en oog voorbij. En natuurlijk waren daar de watervallen, gletsjers en eeuwige sneeuw.

- vrijdag 20 juni 2008 in Saasveld, Sankt Hans viering.
Op vrijdag en niet, zoals we gewend waren op zaterdag, vierden we dit jaar Sankt Hans. We waren te gast bij de familie Ebbens aan de Bornsestraat onder Saasveld. En er waren maar liefst meer dan veertig gasten. Dat was nog eens wat anders dan de jaren ervoor toen er geen of bijna geen belangstelling was. Hoe dan ook een succesvolle bijeenkomst ook dankzij het weer, maar zeker niet in de laatste plaats de gastvrijheid van de familie Ebbens. De inwendige mens kwam niets tekort met de heerlijke salades die de familie van Zijl had samengesteld. We konden doorlopend lustrumfoto's bekijken maar ook luisteren naar de Båltale van Marjolein. En voor de liefhebbers was het zelfs mogelijk af en toe de voetbalwedstrijd op TV te volgen, terwijl anderen heksen in elkaar fröbelden. Een geslaagde avond.

- 12 september 2008 Erik Wijn nam ons op mee naar IJsland.
Een avontuur van ijs, sneeuw, gletsjers, (heet) water, vulkanen, zon, wind en af en toe wat regen Als reguliere Scandinaviëgangers stond een bezoek aan IJsland al jaren op het verlanglijstje van ons lid Erik Wijn. Deze avond liet hij ons meegenieten van dit fascinerende land. Een land met alles wat de natuur te bieden heeft, bergen, vulkanen, (al dan niet werkend!) gletsjers, ijs, sneeuw, water, en stoom. Ook aan flora en fauna is, ondanks dat het er 'kaal' en ruig is, genoeg te ontdekken. Om de kosten van vervoer en accommodatie enigszins te beheersen besloten Erik en zijn vrouw er met eigen auto heen te gaan. Die auto, een Citroen Berlingo, werd zodanig verbouwd dat er in geslapen kon worden en daar hebben ze met grote regelmaat gebruik van gemaakt. Tweemaal waren ze er inmiddels, want met de ongeveer 1300 kilometer lange rondweg hadden ze de eerste keer het land echt nog niet helemaal verkend. Bovendien had mist tijdens die reis veel verhuld en ook moesten er veel (verstopte) hotpots zijn. Vele kleurrijke plaatjes trokken aan ons voorbij telkens voorzien van een duidelijke toelichting. En die hotspots bleken zwembaden en -badjes te zijn, die tijdens de tweede reis ook duidelijk en regelmatig in beeld kwamen.

- Op 10 oktober 2008 kwam mevrouw Patty Wageman, directeur van het Groninger Museum ons vertellen over Akseli Gallen-Kallela, 'De magie van Finland'
Werk van de Finse kunstenaar Akseli Gallen-Kallela konden we al bewonderen tijdens de grote wintertentoonstelling van 17 december 2006 tot 15 april 2007 in het Groninger Museum. Volgens mevrouw Wageman werd in deze expositie het gevoel van overweldiging door een, voor velen onbekende kunstenaar, op indringende en sfeervolle wijze gepresenteerd. Ze gaf ons in de lezing uitleg over deze uiterst veelzijdige kunstenaar. Hij is van groot belang geweest voor de cultuur en geschiedenis van het zich van een eigen identiteit bewust wordend Finland. Akseli Gallen-Kallela is een van de hoekstenen van de kunst en van grote invloed op onze visuele cultuur. De reikwijdte van zijn werk is enorm: Schilder, graficus, beeldhouwer, architect, ingenieur, timmerman, smid, glasschilder, ontwerper, fotograaf, illustrator, dichter en filosoof in één persoon gevangen. Hij gaf gestalte aan een herkenbare Finse stijl met een diep begrip en interpretatie van het wezen van de natuur en de alledaagse omgeving. Als hervormer van de hedendaagse cultuur reageerde hij op de behoeften van de samenleving in een tijd dat de nationale identiteit in Finland nog in opbouw was.

- Op 14 november 2008 stonden de Færøer op het programma gebracht en toegelicht door Niels Rambags
Na de verkiezingen van 18 januari jl. lijkt er weer een nipte meerderheid in het Færinger parlement te zijn ontstaan voor onafhankelijkheid van de Færøer. Europa heeft er wellicht op termijn een land bij en dat terwijl er maar weinig mensen zijn die eigenlijk meer van de Færøer weten dan dat ze een eigen voetbalteam hebben en dat ze daarmee in Europees verband niet veel succes hebben. Tijd dus voor een nadere kennismaking die
ons ruimschoots werd gebracht door Niels Rambags. stage het land behoorlijk verkend, zowel historisch als waarbij natuur en cultuur niet had vergeten. We kregen van iemand die 'ter plaatse' was geweest en het zelf. We kregen een goede indruk van deze eilanden, die van het Koninkrijk Denemarken en tussen Schotland Ook stond hij stil bij de wens naar onafhankelijkheid, de taalpolitiek en het regionale beleid op de Færøer. De vergezeld met een aantal dia's, gaf een goed beeld van de Færøer.

- Het jaar sloten we weer af met de viering van Lucia, op de juiste dag namelijk 13 december.
Een grote tåg met een ijsbeer in de voorste linie en een mannelijke voorzanger. Wat wil je nog meer. Gezelligheid was troef ook al met de vrolijke klanken van Maisa en haar partner. Een niet aflatende hoeveelheid pepparkakor en andere lekkernijen volgden de glögg die dit jaar door Sanny van Zijl was verzorgd. Dank aan haar, aan Henk en André, aan Karin voor de prachtige tåg en aan Marjolein die weer een aandoenlijk verhaal voor de kinderen vertelde.


logo

terug naar Archief