Traditionele Scandinavische Feesten

Er zijn diverse vieringen in Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en IJsland. De belangrijkste zijn hieronder vermeld. Het menu hierboven geeft de volksliederen van de Scandinavische landen.

De Scandinavische Vereniging Twente heeft traditioneel de volgende drie vieringen in haar programma:

viering 

 

beschrijving

Sankt Hans Aften

Denemarken:
Een belangrijk onderdeel van Sankt Hans Aften is het vertellen van een båltale (verhaaltje) bij een vuur, tijdens de zomerzonnewende rond 21 juni.
De tekst van het bekende Sankt Hans lied van Holger Drachmann, dat altijd gezongen wordt tijdens deze viering, vindt u onder Midsommervisen.   Hoe het gezongen klinkt hoort u hier.

Sankt Hans Aften is een van de meest populaire vieringen in Denemarken. Het feest wordt op 23 juni gevierd.
St. Hans avond is voorafgaande aan St. Hansdag op 24 juni. Deze dag is vernoemd naar Johannes de Doper, maar de viering gaat veel verder terug en heeft te maken met de zomerzonnewende, het moment van de langste dag op 21 juni.sthans

Van oudsher werden er op diverse tijden in het jaar vuren ontstoken om de boze geesten te verdrijven. Daarom werden de vuren ook op de avond voor de 24e juni aangestoken.
De brandstapel werd meestal een hoge plaats in het landschap gemaakt. Maar ook het strand was populair, zoals te zien is op een schilderij van Krøyer.
Dit schilderij "Sct. Hansblus på Skagens Strand” uit 1903 hangt in het museum van Skagen. De schilder en dichter Holger Drachmann, de schrijver van de 'Midsommervise', staat ook afgebeeld op dit schilderij.

Rond 1920-1930 werd in Denemarken de heksenverbranding toegevoegd. Er werd een pop gemaakt die een heks moest voorstellen. De pop werd op de brandstapel gezet en mee verbrand. De pop symboliseert het kwaad.  Dit gebruik is vermoedelijk door Duitse arbeiders in Denemarken ingevoerd.

Vandaaag de dag wordt Sankt Hans Aften nog steeds gevierd met vuur en gezang.

Sankta Lucia

Zweden:
Een Zweeds lichtfeest, dat op 13 december, de naamdag van Sint Lucia, wordt gevierd.lucia

De traditie is ontstaan in de middeleeuwen en heeft zich in de 20e eeuw van Västergötland naar de rest van Zweden en naburige landen verspreid.
In Zweden markeert het Luciafeest nu het begin van de kerstperiode. In vroegere tijden kwam de dertiende december overeen met de midwinternacht. Door kalenderwijzigingen in de loop van de eeuwen is het moment van de kortste dag op de kalender verschoven.

De traditie in Zweden is dat er vroeg in de morgen meisjes in witte kleding en met kaarsjes op hun hoofd het gezin en ouderen wekken en eten brengen. Daar worden dan ook speciale Lucialiedjes bij gezongen. Ook is het traditie dat elk dorp jaarlijks een eigen 'Lucia' kiest. Tijdens het Luciafeest worden er vaak lussekatter (gele saffraanbroodjes) gegeten.
Behalve in Zweden wordt het Luciafeest ook in Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland gevierd.

Norges Nasjonaldag

Noorwegen:
De nationale feestdag van Noorwegen

Op 17 mei viert geheel Noorwegen met kinderoptochten en andere festiviteiten de dag dat het land een eigen grondwet kreeg.
Nadat Noorwegen bijna 400 jaar onder Deense heerschappij had gestaan, kreeg het land in 1814 een eigen grondwet om vervolgens deel te gaan uitmaken van een Unie met Zweden, die tot 1905 duurde. Met deze unie werden Noorwegen en Zweden verenigd onder één koning in een personele unie.feest

Noorwegen werd een monarchie met erfopvolging en beperkte bevoegdheden, waarbij de koning zijn autoriteit door zijn manier van regeren moest bewijzen, terwijl het parlement (Storting) geld zou toewijzen en wetten zou maken. In die tijd was de Noorse grondwet de meest vooruitstrevende van Europa.

17 mei vormen de vrolijk gekleurde optochten van kinderen met hun banieren, vlaggen en muziekkorpsen de boventoon. Het is het feest van de lente, van de kleinste uithoek tot de hoofdstad Oslo, waar de koninklijke familie vanaf het balkon van het paleis de passerende optocht toewuift.

Iets heel anders wat deze dag ook zo uniek maakt, zijn de folkloristische kledij en de nationale klederdrachten die de laatste jaren door steeds meer mensen worden gedragen.

Midzomer

Het Midzomerfeest verwijst naar de zomerzonnewende op 21 juni en de voor-Christelijke feestelijkheden die hiermee gepaard gaan in voornamelijk Noord-Europa. Oorspronkelijk werd dit feest gevierd op 24 juni, dus drie dagen na de feitelijke zonnewende.

(de volgende informatie komt uit de vrije encyclopedie Wikipedia)

Denemarken

In Denemarken heet het midzomerfeest Sankt Hans (zie hierboven).

Noorwegen

In Noorwegen wordt Midzomer Sankthansaften of Jonsok genoemd en het wordt gevierd op de avond van 23 juni.
Op de meeste plaatsen in Noorwegen wordt het hoogtepunt van de festiviteiten gevormd door het ontsteken van vreugdevuren. In sommige delen van Noorwegen komen daar nog het gebruik van massale schijnhuwelijken bij van zowel volwassenen als kinderen.

Zweden

In Zweden worden Midsommarafton en Midsommardagen gevierd tussen 19 juni tot 25 juni. Het zijn er de belangrijkste feestdagen van het jaar. In Zweden is het traditie dat er een meiboom (of midsommarstången in het Zweeds) wordt geplant. Daarbij wordt veel gedronken en traditioneel haring gegeten. Jonge meisjes plukken bloemen om ze onder hun hoofdkussen te leggen in de hoop op mooie dromen over hun toekomstige echtgenoot. Huizen versieren met groen werd geacht geluk te brengen voor de bewoners.
Voor veel Zweden is deze feestdag een dag van feesten en de start van de zomer. De mensen verlaten de steden en trekken massaal naar het platteland, dikwijls naar een buitenverblijf, om te vieren.

Hoe maak ik de bloemenkransjes en welke bloemen zijn er hiervoor in Zweden?
Klik op het plaatje:
midzomer

Deze informatie komt van:

www.marieketenberge.nl
www.touchofsweden.se

Onderstaande foto geeft een link naar een midzomerviering in Ockelbo (foto's van Bob Verschoor).

midzomer

Het onderstaand YouTube filmpje geeft beelden van het midzomer feest in Orsa en van een midzomer hoogmis in Svärdsjö.

In Saasveld bij Karin en Doeko weten ze ook wat midzomer betekent. Kijk maar naar de fotoreportage van 2015.

Finland

In Finland worden op midzomer vreugdevuren ontstoken aan de rand van de meren. In de kustgebieden waar veel Zweedstalige Finnen wonen wordt op deze avond net als in Zweden haring gegeten en is het planten van een meiboom traditie. Het gaat ook gepaard met het drinken van grote hoeveelheden alcohol en vrijgezellen proberen op deze dag een partner te vinden.
Nadat het Christendom zijn intrede deed in Finland werd ook hier dit feest gelinkt aan de geboortedag van Johannes de Doper en naar hem vernoemd.

 

logo