terug naar Archief


LEZINGEN EN BIJEENKOMSTEN VAN 2016

map

8 januari 2016 Hans Gort: “De Færöer eilanden”foto

In 2009 vloog Hans met een aantal vrienden naar IJsland om een rondreis te maken. Onderweg keken ze uit het raampje van het vliegtuig en konden ze nog net een glimp opvangen van de Færöer eilanden. Ze keken elkaar aan en zeiden: “Daar gaan we ook nog een keer naar toe”.
Dat beeld van die eilanden is hem al die jaren bij bijgebleven. Hij moest en zou daar een keer naar toe. Als Scandinavië-liefhebber kon deze eilandengroep niet ontbreken op zijn lijstje. Het is lastig uitleggen aan een ander.
”Waarom een reis naar de Faeröer? Wat zoek je daar? Wat valt daar nou te zien?” Je kunt de vraag ook omdraaien: “Wat valt er niet te zien?”. Want misschien is het juist dat wat hem zo heeft aangetrokken om deze eilandengroep te bezoeken.
In oktober 2014 hebben Hans en zijn vrouw samen met vrienden een reis naar deze mystieke eilanden gemaakt. Een heel bijzondere ervaring. Hij heeft ons allerlei leuke bijzonderheden laten zien van deze reis d.m.v. foto’s die hij met zijn alledaagse cameraatje heeft gemaakt.


12 februari 2016 Algemene ledenvergadering en na de pauze een lezing door Harko en Marijke Bouwens: “West-Noorwegen, van Vågsøy tot Kristiansund”foto

In de zomer van 2015 verbleven Harko en Marijke in Denemarken, Noorwegen en Zweden. Het grootste deel van de tijd brachten ze door in Noorwegen. Omdat ze er vier jaar geleden niet aan toe waren gekomen om naar de Westkaap te gaan, hadden ze besloten dat ze daar in elk geval naar toe wilden. Na een kort verblijf bij de Sognefjord reden ze naar het westelijk deel van de Nordfjord. Vandaar bezochten ze Vågsøy en Stadlandet waarbij ze genoten van de prachtige natuur en de diverse bezienswaardigheden. Na een kleine week gingen ze via de weg en het water naar hun volgende bestemming: Averøy. Op weg naar de camping in Lysø waar ze een rorbu hadden geboekt, kwamen ze over de Atlanterhavsvei. Vanuit Lysø verkenden ze de kuststreek. Ook bezochten ze Kristiansund en de staafkerk van Kvernes.
Over deze reis hebben ze ons aan de hand van diverse mooie illustraties een boeiend verslag kunnen geven.


11 maart 2016 Marius en Jenny van Lienden: “Reis mee naar het land van de middernachtzon”foto

In 2013 reisden ze in zes weken tijd naar en door het noorden van Scandinavië. Ze wilden net als tien jaar geleden de zon niet onder zien gaan en genieten van het altijd aanwezige daglicht.
Dat is gelukt. Het was prachtig weer langs de Barentszzee en de Noorse Zee. Aan de hand van foto's en film namen ze ons mee op de reis die hen begin juni via Denemarken, Zweden en Finland naar het meest oostelijke puntje van Noorwegen bracht: het Vardangerschiereiland net boven Kirkenes, bijzonder vanwege het arctische klimaat.
Dan naar het westen en over de uitgestrekte fjell van het Nordkinnhalvøya met de vissershavens Mehamn en Gamvik naar de vuurtoren van Slettnes.
Verder westwaarts langs de Porsangerfjord en de middernachtzon bewonderen bij Havøysund. Daar begon de terugreis via Tromsø naar de spitse bergen op het eiland Senja. Vanwege het weer namen ze bij Narvik afscheid van Noorwegen en reden ze via de Nordkalottvägen en de Inlandsvägen door Zweden naar het zuiden. Bij Storuman maakten ze nog een afsteker naar de fjäll van Stekenjokk, waar goudplevieren en rendieren hen vermaakten.
Met meer dan 9500 km op de teller waren ze eind juli weer terug in Nederland.


8 april 2016 Rob Reijnen: “Natuur en cultuur in het hoge Noorden”foto

Rob Reijnen is een gepassioneerd natuurfotograaf en hij heeft op vele plaatsen in de wereld prachtige foto’s gemaakt. Zo ook in Scandinavië. De natuur werd uitgebreid belicht zowel wat fauna als landschap in de winter betreft, met unieke beelden van o.a. ijsbeermoeders met cubs.
Wat de cultuur betreft vroeg hij onze aandacht voor de Paasviering in Karasjok bij de Samen bevolking met rendierracing als afsluiting.

 


20 mei 2016 Nellejet Zorgdrager: “17 mei viering in Kautokeino”foto

De dag van 17 mei wordt officieel vanaf 1833 in Noorwegen gevierd. Het is een feest waaraan vooral op school veel aandacht wordt besteed. Scholen worden dan ook nauw bij de organisatie betrokken. In de lezing werd verteld hoe de 17de mei door de Samen en met name de Samen van Kautokeino wordt gevierd. Hoe het feest gevierd wordt en door wie hangt nauw samen met de schoolsituatie in de gemeente.
Daarin traden grote veranderingen op rond 1900 en in 1962. Op basis van gesprekken met oude mensen werd een beeld gegeven van de viering in de tijd voor de tweede Wereldoorlog. Over de viering van na de oorlog is meer informatie en beeldmateriaal bewaard gebleven. Ook heeft Nellejet Zorgdrager zelf enkele malen de viering van deze dag in Kautokeino mee mogen maken. De beelden maakten duidelijk dat de weersomstandigheden op de 17de mei van jaar tot jaar zeer verschillend kunnen zijn.
Nellejet Zorgdrager is cultureel antropoloog. Zij komt sinds 1973 soms meerdere keren per jaar in Kautokeino. Zij deed onder meer onderzoek naar de opstand in Kautokeino in 1852, waarop zij in 1989 is gepromoveerd.
Zo werd op een bijzondere wijze tijdens deze avond aandacht geschonken aan de herdenking van Norges Nasjonalsdag op 17 mei.

 

24 juni 2016 "Sankt-Hans/Midsommar-viering bij familie Ebbens in Saasveld"foto

Ook was er weer de Sankt-Hans/Midsommar-viering bij familie Ebbens in Saasveld. Er waren meer dan 20 leden te gast bij Karin en Doeko Ebbens te Saasveld om Sankt Hans te vieren. Het weer was schitterend. We konden heerlijk buiten zitten. Het kampvuur brandde. Met bloemen en varens werd een prachtige boom versierd. Ook werden door de dames hoofdkransen gemaakt. Gerrit Lohuis koos de mooiste(!) uit .
De tipspromenad ging deze keer over de Scandinavische koningshuizen. We gingen door de vochtige velden om alle antwoorden te verzamelen van de 12 vragen die Leo van Gemert had bedacht. Daarna gingen we aan tafel voor een heerlijke maaltijd met als toetje een overdaad aan heerlijke aardbeien met room en ijs.
Wim Kuiper las toen het al donker was een verhaal van Tsjechov voor. Met koffie werd de bijeenkomst besloten.
Het samenzijn was bijzonder gezellig, niet in het minst door de gastvrije ontvangst door Karin en Doeko Ebbens.


9 september 2016 Gert-Jan Hospers en Peter Timmerman: “Rond de Sont”foto

Sinds 2000 is er over de Sont een indrukwekkende tunnelbrug tussen Kopenhagen en Malmö. Zonder die vaste verbinding was het Deens-Zweedse grensgebied nooit uitgegroeid tot de moderne en bruisende Øresund Regio die ze nu vormt.
Op het vlak van wonen, werken en winkelen is het pendelverkeer gestaag toegenomen. Ook voor toeristen is de brug een uitkomst: ze maakt het mogelijk om twee landen in korte tijd te leren kennen.
Geograaf Gert-Jan Hospers en architectuurfotograaf Peter Timmerman maakten een boek over deze interessante grensregio. Anders dan traditionele reisgidsen met hun lijstjes van attracties, horeca-tips en adressen is het een luchtig geschreven ‘regionale biografie’. In woord en beeld geeft het boek “Rond de Sont: op de grens van Denemarken en Zweden” een impressie van de Øresund Regio – niet alleen in vogelvlucht, maar ook op ooghoogte.
Samen hielden ze deze avond voor ons een boeiend verhaal in woord en beeld over deze interessante streek, het landschap, de mensen en de maatschappij.


14 oktober Thijs Feuth: “De cultuur en het leven in een dorp in Fins Lapland”foto

Thijs Feuth emigreerde in 2012 naar Finland en de kennismaking met het land verwerkte hij in zijn debuutroman “Zwarte ogen”, die in 2015 bij de Arbeiderspers verscheen. Zijn volgende boek, “Achter de rug van God”, verschijnt in het voorjaar van 2017 en gaat over het leven in Posio, een kleine gemeenschap in Lapland, waar hij een jaar werkte op de dokterspost.
Deze avond heeft Thijs ons voorgelezen uit eigen werk en vooral heeft hij ons verteld over Finland als inspiratiebron. Aan de hand van fotomateriaal liet hij ons zien hoe de natuur daar eruit ziet.
De avond had een open karakter, met volop gelegenheid voor vragen.
Thijs Feuth (Nijmegen 1981) is schrijver, arts, en is daarnaast bekend als marathonloper (medaillewinnaar op zowel Nederlandse als Finse kampioenschappen).


11 november 2016 Erik Wijn: “Van laag en plat naar hoog en ruig, Gotland in de Oostzee en de Hoge Kust aan de Botnische Golf”lezingfoto

Gotland is 125 km lang en maximaal 55 km breed met een oppervlakte van 299.400 hectare, waarmee Gotland het grootste eiland van Zweden is.
Van verschillende kanten hadden Erik en Lies al meerdere malen gehoord dat een bezoek aan Gotland een onvergetelijke belevenis zou worden. Zodoende stond bij hen een bezoek aan dit eiland al lange tijd op hun wensenlijstje. In 2015 was het zover en hebben ze de boot begin juni naar Gotland genomen. Bijna 2 weken hebben ze Gotland van zuid naar noord gekruist en verkend. Elke dag hebben ze genoten van dit schitterende eiland. Erik heeft ons deze avond een groot aantal foto’s laten zien van kerken, burchten, dorpen, raukar, fossielen, orchideeën zodat we een goed beeld kregen van wat er allemaal te genieten is.
De Hoge Kust, gelegen aan de westkust van de Botnische Golf beslaat een gebied van 142.500 hectare, inclusief zee en eilanden, meren, baaien en vlakke heuvels. Een deel ervan wordt beschermd als Nationaal Park Skuleskogen. Ook hier hebben Erik en Lies een kijkje genomen en er bleek veel bezienswaardigs te zijn. Ook van dit gebied kregen we een aantal fraaie foto’s te zien.


9 december 2016: "Luciaviering in de Stefans-Hof te Borne"luciafoto

Ook dit jaar was de Luciaviering weer een gezellige afsluiting van het verenigingsjaar.
We begonnen de avond om 19.00 uur en om 21.30 uur was het afgelopen.
De zaal in de Stefans-Hof was mooi versierd en er heerste een uitnodigende kerststemming zodat iedereen zich in een prettige ontspannen sfeer kon voorbereiden op wat de avond nog te bieden had.
De muziek werd verzorgd door het muziek gezelschap Akka Spelmän onder leiding van Lasse. Ze speelden Zweedse volksmuziek op viool, hardangerviool en nyckelharpa. Ze zorgden ook voor de muziek toen dansleraar Bruno Goldenbeld de liefhebbers enkele Zweedse volksdansjes aanleerde. Niet alleen het dansen was leuk, maar ook het kijken ernaar.
In de tåg liepen 9 volwassenen en 6 kinderen mee. Dank zij Karin Ebbens lukt het ieder jaar weer om deze feestelijke optocht tot een succes te maken. Ook dit jaar had Karin wederom een groot aantal heerlijke lussekatter en kanelbullar gebakken. En ook de traditionele glögg die Henk en Sanny van Zijl gemaakt hadden werd door iedereen erg gewaardeerd. Bea Woolderink vertelde het gebruikelijke kerstverhaal, dit keer ging het over “Kerstpap”. Dank zij de illustraties die op het scherm geprojecteerd werden, was het verhaal over de huiskabouters voor iedereen goed te volgen.
We kunnen weer terugkijken op een gezellige, ontspannen bijeenkomst.


logo

terug naar Archief