terug naar Archief


LEZINGEN EN BIJEENKOMSTEN VAN 2007

map

- 19 januari 2007, door en voor leden door Nel Jacobs, 'Onze reizen door Scandinavië'
Nel Jacobs maakte ons deze avond alsnog deelgenoot van de vele reizen die zij samen met haar man Goof naar en door het verre noorden heeft gemaakt. Het werd een fotoreis die ons door het noorden van Finland en Noorwegen voerde. Via een niet alledaagse route over de toendra, langs de Noordelijke IJszee en over de iets meer bekende eilanden de Lofoten. De vele beelden die we kregen voorgeschoteld gaven een goede indruk van de omgeving. Opmerkelijk waren de plaatsen die Goof en Nel soms uitzochten om te overnachten. Dat zal zeker niet ieders keuze zijn geweest. Een reisverslag met mooie herinneringen en plaatjes. Ook als hommage aan Goof, die ze ons graag zelf had laten zien.

- 16 februari 2007, algemene ledenvergadering en na de pauze André van Zijl met Orka's, zeearenden en noorderlicht
André reisde in december met het zeilschip Noorderlicht in het gebied van de Vest- en Tysfjord en maakte daarvan een dia- en videoverslag. We kregen een gevarieerd programma te zien met als hoofdthema Orka's, maar ook werden musea zoals het Knud Hamsun Museum bezocht. Verder kwamen het Orka- informatiecentrum, het Lofotenaquarium en oude rotstekeningen tijdens de reis aan bod. Niet overal waren onderweg plaatjes geschoten, maar het verblijf aan boord van de zeiler bleek op zich al enerverend genoeg. Het was te verwachten dat in het late jaargetijde als de orka's zich in de fjord vertonen, het weer niet altijd even braaf is. Harde wind en regen zijn dan niet ongewoon en zeker een zeilboot ligt dan niet rustig te dobberen voor de fotograaf/cineast. Toch kregen we een goede indruk van de reis en de aanwezigheid van de orka's in de fjord. Het landschap waar door gevaren werd, is ook in december werkelijk adembenemend, zo konden de aanwezige leden zelf vaststellen.

- 16 maart 2007, redacteur Ad van den Kieboom over het Scandinavische fonds bij Uitgeverij De Geus
Met als ondertitel 'Hoe eeuwig zingen de bossen?' gaf de heer Kieboom ons een blik in de keuken van een uitgeverij. In dit geval ging het over uitgeverij de Geus en in het bijzonder over het op de Nederlandse markt brengen van Scandinavische literatuur. De heer Kieboom vertelde dat de Scandinavische literatuur tot in het recente verleden vooral de associatie had met veredelde streekromans. Een vooroordeel, want, zo liet hij ons weten, de literatuur uit Noord-Europa is net zo gevarieerd als literatuur in de rest van de wereld. Het zijn overigens bij De Geus opvallend veel Noordse auteurs die tot de bestsellers horen. Hiervan zijn Marianne Fredriksson, Henning Mankell, Lars Saabye Christensen en Haldorr Laxness het meest bekend.
Hoe komt je aan een dergelijk breed Scandinavisch fonds, hoe selecteer je schrijvers en titels, heb je direct contact met schrijvers of via de vertalers? Het antwoord op die en vele andere vragen werden we gewaar van de heer Kieboom die daarnaast nog vele andere zaken, zoals de oplaag van een boek en het risico van onverkochte voorraden belichtte. De aanwezigen mochten aan het slot van de avond nog een quiz van de voorzitter invullen. Daarbij ging het er om tekstfragmenten, schrijvers en boektitels bij elkaar te zoeken. Het was echter al te laat geworden om nog diezelfde avond de beantwoording daarvan af te ronden.

- 20 april 2007, 'Ontmoetingen' in Scandinavië, door ons lid Eelke Veldman.
Door omstandigheden een keertje terug in het vertrouwde dorpshuis in Zenderen. We gingen met Eelke Veldman op reis, kris kras door Scandinavië. Als thema had hij 'Ontmoetingen' voor zijn lezing gekozen, naar aanleiding van een fototentoonstelling in het Kulturhus van Orsa. Hij verhaalde van ervaringen die hij had opgedaan tijdens de al of niet georganiseerde reizen samen met zijn vrouw Lucie. Deelnemen aan een georganiseerde reis bracht hen door een aantal excursies op plaatsen waar je als eenzame toerist niet of nauwelijks komt. Zo werd het gebied aan de oostgrens van Finland bezocht waar ze werden geconfronteerd met de vele trieste herinneringen aan de strijd tussen de Finnen en de Russen. Vooral de ongelijke strijd tijdens de winteroorlog 1939-1940 toen Rusland naast de Baltische staten ook beslag dacht te kunnen leggen op Finland, spreekt tot de verbeelding. Maar ook ontmoetten ze daar in het oosten van Finland de beeldhouwster Eva Ryynänen in Paateri - nabij Vuonisjärvi. Een kunstenares die tot op zeer hoge leeftijd nog lange dagen zwoegde om uit enorme boomstammen kunstwerken uit één stuk te maken.
In groot contrast daarmee werden we even later geconfronteerd met een ontmoeting tussen stapels autowrakken midden in de Scandinavische bossen.
Een zeer gevarieerde lezing die ons maar weer eens toonde dat ook noordelijke landen voor elk wat wils te bieden hebben.

- 11 mei 2007 Norges Nasjonaldag, Linnaeus in Nederland door Jorieke Rutgers
Jorieke Rutgers deed een deel van haar studie in Uppsala en bestudeerde daar onder meer het leven en werk van Carl von Linné. Zij bleek dan ook bij uitstek geschikt ons over Linnaeus te vertellen in het jaar van diens 300ste geboortedag. Wij kregen na het zingen van het Noorse volkslied, mooie kijkjes in het dagelijkse leven van Linnaeus. Opmerkelijk was dat veel van zijn doen en laten in Nederland kennelijk bewaard is gebleven. Niet alleen zijn studie maar ook hoe hij in zijn levensonderhoud wist te voorzien, kwam naar voren. Een bijzondere interessante voordracht, waarvan we nog een keer een deel van de door Jorieke opgestelde samenvatting herhalen:
Carolus Linnaeus werd in 1707 geboren in Zweden. Op twintigjarige leeftijd begon hij aan zijn studie geneeskunde. Hij interesseerde zich vooral voor botanie, een tak van wetenschap die in die tijd nog een onderdeel was van de geneeskunde. Hij bedacht een nieuw classificatiesysteem dat tot op de dag van vandaag wordt gebruikt. Linnaeus zette zijn eerste stappen naar de beroemdheid echter niet in Zweden. In de 18e eeuw was Nederland het belangrijkste centrum voor wetenschap, internationale verbindingen en voor het publiceren van wetenschappelijke werken. In juni 1735 ging Linnaeus in Amsterdam aan land en er was daar toen vrijwel niemand die hem kende. Het zou echter niet lang duren of Linnaeus was beroemd in heel Nederland. In mei 1738 vertrok hij uit Nederland. Hij was tijdens zijn drie Nederlandse jaren een bekende wetenschapper geworden.
En natuurlijk werd er in de pauze weer volop genoten van de vele soorten zelfgebakken taart.

- 16 juni 2007, SANKT HANS AFTEN
Els Doekes zorgde niet alleen voor de muzikale noot maar wist boeiend over haar instrumenten en de muziek te vertellen. Ze had een 'karrevracht' aan instrumenten meegetorst in haar rugzak, van accordeon tot koehoornfluit. En ze heeft ze allemaal, ook de viool en accordeon, niet alleen laten horen maar ook bespeeld. Het werd een gezellige en vooral genoeglijke avond, die we binnen doorbrachten, omdat regen en kou het buitenzitten niet aangenaam maakte.
De gebruikelijke hapjes en drankjes, waren uiteraard in zeer voldoende mate aanwezig. En natuurlijk was er de båltale, het verhaal, voorgelezen door Marjolein.

- 14 september 2007, Overblijfselen van de Vikingtijd, door voorzitter Arie Willigenburg
Voorzitter Arie Willigenburg en zijn vrouw Adrie van Straten deden deze zomer op de fiets de Jutlandroute. De tocht die in Noorwegen eindigde en vanwaar ze met de fietsbus terug reisden naar Vriezenveen. Onderweg bezochten ze vooral talloze overblijfselen van de Vikingtijd. We kregen van Arie een aardig inzicht in de 'ontberingen' van de tocht veroorzaakt door minder goed weer en af en toe minder goede wegen. Maar belangrijker was dat we veel informatie kregen over de vele overblijfselen uit de geschiedenis en dan natuurlijk vooral de Vikingtijd, langs de afgelegde route. Een route die hen onder andere voerde over de oude handelswegen de Ochsenweg en de Hærvejen. Een keur van foto's, die onderweg en bij de musea Haithabu bij Schleswig, Vikingecenter Fyrkat, Jelling en Lindholm Høje waren gemaakt, passeerde de revue.

- 12 oktober 2007 Bjarni Skúli Ketilsson Een IJslandse kunstenaar vertelt over zijn land
De tweede bijeenkomst na de zomer stond geheel in het teken van IJsland. Kunstenaar Baski (Bjarni Skúli Ketillson) nam ons mee naar zijn IJsland, waar hij opgroeide in het vissersdorpje Akranes. Hij vertelde ons over de genealogie en naamgeving op IJsland, waarvoor daar veel belangstelling is. Voor de leek die denkt van zoon naar vader en zo verder naar zijn of haar verleden te kunnen zoeken via de bekende achternamen, komt bedrogen uit. Namen van vader op zoon of op dochter werden en worden nog steeds via de voornamen van de vader doorgegeven. Toch wist hij intussen dat hij afstamt van Leif Eriksson, de beroemde viking die Noord-Amerika ontdekt heeft. Ook kwamen de bekende IJslandse sagen aan de orde en kregen we plaatjes te zien van de prachtige natuur op IJsland. Natuurlijk kregen we ook een, zij het bescheiden, blik in zijn schilderkunst. Het zal niemand verwonderen dat ook deze schilderkunst gebaseerd is op zijn IJslandse oorsprong. De kleurrijke, bijna abstracte, benadering van zijn thema's kunnen er nog wel eens toe leiden dat we hem nog eens vragen ons hierover meer te vertellen. Een enthousiaste verteller met liefde voor zijn land, die tot de verbeelding sprak van de bezoekende leden en gasten.

- 16 november 2007 Sien van Meurs Per kajak over het ijskoude water van Groenland
In de zomer van 2005 trok de Almelose kunstenaar Sien van Meurs twee weken lang met vier anderen per kajak over de ijskoude wateren van Zuidoost Groenland. 'Ver van de bewoonde wereld, geen mensen, geen voorzieningen zoals elektriciteit of stromend water, maar wel ontzettend fascinerend'. Varend langs indrukwekkende ijsschotsen, ijsbergen en getijdengletsjers in de Angmassalik en de Sermilik Fjord. Haar verhaal maakte de nodige indruk. Zittend in zo'n klein bootje tussen de ijsschotsen en dan maar roepen en hopen ondanks de mist bij elkaar te blijven. Gelukkig ging alles goed al werden de gevaren wel af en toe getart door te dicht bij de gletsjers te varen.
In het dorp Kulusuk (300 inwoners) leerden ze van een Groenlandse kunstenaar Tupilaqs (amuletten) snijden uit rendiergewei en zagen ze hoe vogels en zeehonden op traditionele wijze werden gevangen en verwerkt voor de lokale bevolking. Onderweg werden ze overvallen door een Piteraq, een zeer zware storm die 36 uur aanhield en gepaard ging met hevige slagregens en een plotselinge terugval in temperatuur. Zodra de luchtvochtigheid toeneemt, daalt de gevoelstemperatuur enorm. De extremen liggen bijzonder dicht bij elkaar, waardoor onderkoeling voortdurend op de loer ligt. Het zeewater is gemiddeld drie graden en voelt normaal al ijskoud aan. Omslaan met de kajak is daarom levensgevaarlijk. Voor de meesten onder ons niet direct de meest ideale manier van vakantie houden.

- 15 december 2007 Lucia
Als het niet zo leuk en gezellig was zou het bijna eentonig worden. Nee niet de Luciaviering, maar dit verslag. Want het is eigenlijk elk jaar gezellig en vooral genoeglijk. Een leuke tåg met groot en klein, zingend uit volle borst of bijna schuchter met een piepstemmetje. Soms zelfs aandoenlijk en daardoor juist zo fijn en intiem. Intiem en toch veel bezoekers en gasten, waar we als bestuur natuurlijk extra blij mee waren. Intiem ook het verhaal over Lucia en de nyckelharpamuziek van Jorieke Rutgers. En aandoenlijk de aandacht van de kinderen, terwijl de jongste gelijktijdig van de fles genoot, voor het kerstverhaal van Astrid Lindgren, dat door Marjolein werd voorgelezen. De pepparkakor, de lussekatter en de glögg vonden zoals gebruikelijk weer gretig aftrek en natuurlijk de verdiende waardering.


logo

terug naar Archief